SEKS PRAVILOMA ODPRAVI GLAVOBOL, LAHKO PA GA TUDI POVZROČI: Kaj razkriva študija?

Trendi

Pri 60 odstotkov ljudi, ki jih mučijo glavoboli, pride po orgazmu do zmanjšanja bolečine, ker pride do sproščanja hormona sreče endorfina. Čeprav nekaterim seks pomaga, pa imajo drugi zaradi njega težave.

Pri okoli enem odstotku glavobolov tiči vzrok v seksualni aktivnosti in se trikrat pogosteje pojavlja pri moških, pojasnjuje zdravnica z nevrološke klinike KBC Zagreb Darija Mahović Lakušić.

Po stari klasifikaciji so te glavobole delili na predorgazmične in orgazmične. Prvi se pojavljajo pred orgazmom. Gre za topo bolečino, ki se prične pojavljati že na začetku seksualnega odnosa, je neprijetna in moteča. V drugem primeru se bolečina pojavi med orgazmom. Je hitra, ostra in izredno močna ter tako neprijetna, da oseba nemudoma ustavi spolno aktivnost.

Gre za tip bolečine, ki lahko nakazuje, da je prišlo do anevrizme oziroma osebi poči žilica v možganih. Če bolečina ne popusti, je potrebno nemudoma obiskati zdravnika, ker lahko pride do možganske krvavitve, kar je zelo nevarno.

Čeprav se ženske večkrat izgovorijo na glavobol, ker jim ni do spolnosti, pa je spolnost včasih lahko tudi zdravilo za glavobol in to pri kar 60 odstotkih ljudi z migrenami, je pokazala študija.

Za to je zaslužen endorfin, hormon sreče, ki se prične sproščati pri orgazmu. Je pa to tudi molekula, ki sodeluje v mehanizmu zmanjševanja glavobola, pojasnjuje nevrologinja.

Tudi masturbacija pomaga pri zmanjševanju napada migrene, ker pride do aktivacije možganskih jeder, odgovornih za izločanje nevrotransmiterjev, ki sodelujejo pri zmanjševanju bolečine, kot sta serotonin in dopamin.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija