SEDEMDNEVNA KARANTENA PO PRIHODU S HRVAŠKE: Dogovarjanja med državama v teku, bo določena izjema?

Slovenija

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pravi, da danes poteka dogovarjanje med NIJZ in hrvaškim zavodom za javno zdravje glede operativnih možnosti prehajanja meje s Hrvaško. Pričakuje oblikovanje predloga, da karantena ob povratku v Slovenijo morda ne bi bila potrebna, če bo bivanje na Hrvaškem krajše od 72 ur, je dejal Kacin.

Ob tem je poudaril, da bi ljudje v tem primeru še vedno morali dosledno upoštevati vse preventivne ukrepe. "Vse je odvisno od dogovora," je dejal Kacin na današnji novinarski konferenci in ob tem poudaril, da dogovor še ni bil sprejet. Medtem pa je Polonca Truden Dobrin z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) dejala, da o odpravi karantene po vrnitvi s Hrvaške ne razmišljajo. Dodala je, da spremljajo podatke o okužbah in čakajo, ali bo glede na sproščanje ukrepov v preteklih tednih prišlo do večjega števila okužb.

Slovenski državljani, ki imajo na Hrvaškem nepremičnino ali plovilo, namreč lahko od sobote prečkajo mejo in ob upoštevanju epidemioloških ukrepov obiščejo svojo lastnino. Hrvaški zavod za javno zdravje je v soboto objavil natančna navodila glede izjem in pravil ob odprtju mej za državljane EU, ki morajo na Hrvaško iz gospodarskih ali osebnih razlogov. V okviru rahljanja ukrepov ni več predvidena 14-dnevna obvezna karantena, se pa morajo tisti, ki bodo prišli na Hrvaško, držati epidemioloških ukrepov, s katerimi jih bo seznanila policija ob vstopu v državo. Ker pa Slovenija ni spremenila odloka o prehajanju mejnih prehodov med epidemijo koronavirusa, pomeni, da se osebam ob vstopu v Slovenijo odredi sedemdnevna karantena.

Kacin pa je na današnji novinarski konferenci pojasnil, da med državam poteka "cela vrsta možnih dogovarjanj", da bi možnosti prehajanja meje postale operativne. Med drugim se danes o tem dogovarjata NIJZ in hrvaški zavod za javno zdravje. Enako pomemben je po njegovih besedah dogovor med obema policijama, da ne bi prišlo do različnih tolmačenj. Ne glede na to, da je prečkanje meje dovoljeno za lastnike nepremičnine ali plovila na Hrvaškem, po Kacinovih besedah "ne gre na plovilo samo lastnik, ampak verjetno tudi njegovi družinski člani", enako velja tudi za nepremičnine.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija