ŠE VEDNO NI JASNO, KDO JE KRIV: Varnostni svet ZN ni podprl preiskave eksplozije na Severnem toku

Svet

Varnostni svet ZN v ponedeljek ni podprl ruskega predloga resolucije, ki poziva k neodvisni mednarodni preiskovalni komisiji o sabotaži podmorskega plinovoda Severni tok septembra lani. Predlog je dobil podporo le Rusije, Kitajske in Brazilije.

Sestavile so ga Rusija, Belorusija, Severna Koreja, Eritreja, Nikaragva, Venezuela in Sirija. Preostalih 12 članic Varnostnega sveta se je pri predlogu resolucije vzdržalo in niso glasovale proti. Za potrditev resolucije je potrebnih devet glasov, vendar ne sme biti proti nobena članica s pravico do veta.

Predlog poziva generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa, naj ustanovi komisijo, ki bo izvedla celovito, pregledno in nepristransko mednarodno preiskavo vseh vidikov sabotaže plinovodov Severni tok 1 in 2, vključno z identifikacijo storilcev, sponzorjev, organizatorjev in sostorilcev.

Rusija je svojo zahtevo utemeljila z navedbo, da je niso spustili zraven k preiskavi Švedske, Nemčije in Danske. Veleposlanik Vasilij Nebenzija je dejal, da Rusija dvomi v njihovo nepristranskost.

Zahodne članice Varnostnega sveta so priložnost pred zavrnitvijo ruske pobude izkoristile za napade na Rusijo zaradi vojne v Ukrajini. Njihovi predstavniki so trdili, da želi Rusija s tem predlogom odvrniti pozornost od tega, kar dela v Ukrajini.

"Resolucija je bila poskus diskreditacije nacionalnih preiskav (...) in prejudiciranja njihovih prihodnjih ugotovitev, če ne bodo ustrezale vnaprej določeni politični zgodbi Rusije," je dejal namestnik ameriške veleposlanice pri ZN Robert Wood in kategorično zavrnil neutemeljene obtožbe Rusije proti njegovi državi.

Pol leta po incidentu namreč še vedno ni jasno, kdo je kriv. Rusija namiguje in trdi, da za eksplozijo stojijo ZDA, ki naj bi uničile plinovod, da bi služile s prodajo plina Evropi. ZDA in evropski zavezniki Ukrajine neuradno odgovarjajo nazaj, da je za sabotažo Rusija, ker so cene plina po incidentu skočile v nebo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
hribi |  28 .03. 2023 ob  12: 31
Naslov članka je napačen. Zelo dobro je znano kdo je imel interes da se Severni tok ustavi. Če bi se kaj podobnega zgodilo nam, ki smo demokratična, civilizirana družba, bi govorili o terorizmu, barbarstvu..iskali bi sankcije, kazen... . Se huje, celo hiteli so povedati, da so ga uničili Rusi. Iz kmeck logike pouk, če ne podpreš navadnega predlaga da se preišče neka eksplozija na infrastrukturne objektu to pomeni, da točno veš kaj bi taka preiskava prinesela.
ZigaZois |  28 .03. 2023 ob  09: 21
Se bojijo, kaj bi preiskava razkrila. Morda pa le niso zadeve take, kot se jih poskuša prikazati. Saj ni prvič.