ŠE VEČ DRŽAV NAPOVEDALO ODPRAVO OMEJITEV: In to kljub rekordnim številom okužb, zakaj?

Svet

Na Finskem bodo 14. februarja odpravili omejitve števila udeležencev na kulturnih in športnih prireditvah. Večina ostalih ukrepov proti širjenju novega koronavirusa pa se bo končala 1. marca, je danes napovedala finska premierka Sanna Marin. V Švici bi lahko medtem 17. februarja odpravili vse dosedanje omejitve. Najvišje upravno sodišče na Češkem je razveljavilo odlok o uvedbi pravila PC, torej preboleli in cepljeni, za obisk restavracij in hotelov. Kot je pojasnilo sodišče, ni ustrezne pravne podlage za takšne omejitve. Sodišče je vladi dalo teden dni časa, da odlok ustrezno spremeni.

Po besedah finske premierke se je breme finskega zdravstvenega sistema stabiliziralo, kar pomeni, da omejitve niso več "bistvene" in jih je treba odpraviti. Finska vlada bo lokalnim oblastem od 14. februarja svetovala, "da omogočijo dogodke, kulturo in šport v vseh oblikah", je po seji vlade o strategiji države proti novemu koronavirusu še dejala predsednica finske vlade.

Finski gostinski lokali, ki morajo po sedaj veljavnih ukrepih s prodajo alkohola zaključiti ob 20. uri, bodo od sredine februarja lahko stregli do 23. ure, nočni klubi pa bodo zaprti do začetka marca.

Švica odpravila obvezno karanteno za osebe, ki so bile v stiku

"Finska zaostaja približno dva tedna za epidemiološkim razvojem (na Danskem in Norveškem)," je še dejala premierka Marin in dodala, da bodo z odpravo ukrepov sredi februarja lahko opazovali, kako poteka odprava omejitev na Danskem in Norveškem.

Tudi švicarske oblasti so danes sporočile, da bi se lahko pandemična faza covida-19 kmalu končala. Zvezna vlada je že opustila nekatere omejitve, razmišlja pa tudi o odpravi vseh preostalih omejitev od 17. februarja dalje. Odločitev bodo predvidoma sprejeli 16. februarja.

Švicarska vlada je danes odredbo o delu od doma znižala na priporočilo, odpravila pa je tudi obvezno karanteno za osebe, ki so bile v stiku z okuženo osebo. Zaščitne maske na delovnem mestu sicer ostajajo obvezne, prav tako ostaja nujna izolacija posameznikov, ki so bili na testu pozitivni.

"Vedno več je znakov, da bo akutne krize kmalu konec in da bi se lahko začela endemična faza," so zapisali v izjavi. Dodali so, da je prišel trenutek, da "ponovno omilimo ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa". "Seveda pandemije še ni konec, vendar vidimo svetlobo na obzorju," je povedal švicarski predsednik Ignazio Cassis. Opozoril je, da konec krize ne pomeni konca virusa, in dodal, da se "moramo naučiti živeti z njim."

Češki sodniki: cilj ukrepa ne sme biti, da se necepljene posredno obvezuje k cepljenju

Za odpravo karantene so se švicarske oblasti odločile kljub temu, da v državi še vedno beležijo rekordno število okužb z novim koronavirusom. V preteklih 24 urah so tako zabeležili več kot 40.000 novih primerov. Toda vlada je poudarila, da bolnišnice niso preobremenjene, verjetno zaradi široke imunosti prebivalstva zaradi cepljenja in imunosti po prebolelem covidu-19.

"Cilj ukrepa ne sme biti, da se necepljene posredno obvezuje k cepljenju," pa so v utemeljitvi sodbe zapisali češki sodniki. Sodišče je še pojasnilo, da bi lahko vlada odlok sprejela le na podlagi zakona o zavarovanju javnega zdravja, v tem primeru pa ne bi mogel veljati avtomatično za vse, temveč samo za tiste, pri katerih obstaja sum na okužbo. Dodali so, da ni dopustno, da se ljudi povprek sumi, da so okuženi, če nimajo simptomov.

Valek: od 18. februarja v šolah in podjetjih testiranje ne bo več obvezno

Poleg tega bi lahko takšen ukrep veljal le v času izrednih razmer zaradi pandemije, te pa so že ukinili. Medtem sicer v državi zaradi koronavirusne različice omikron beležijo rekordno število okužb. V zadnjem dnevu jih je bilo več kot 57.000, kar je največ od začetka pandemije. Skoraj 10.000 okužb so zabeležili pri ljudeh, ki so covid pred tem že preboleli.

Ker razmere v bolnišnicah kljub velikemu številu okuženih niso zaskrbljujoče, češka vlada načrtuje rahljanje ukrepov. Češki minister za zdravje Vlastimil Valek je danes napovedal, da od 18. februarja v šolah in podjetjih ne bo več obvezno redno testiranje, ostale omejitve pa naj bi odpravili marca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
SkateBordKite |  03 .02. 2022 ob  05: 09
12
DAN44 zakaj pa naj bi nekdo rizkiral ce ni cepljenjQuery112302368015424432588_1643861179536 Bojijo naj se vsi tisti ki so cepljeni!!! Ce si med njimi se imas za trest tudi ti. Zdrav clovek ne rabi okuzbe z virusom z nekim banalnim izgovorom da si potem varen. Vidim ja kolko so varni...cifre okuzenih grejo v nenormalne višave.. Verjetno vsi cepljeni. Samo cepljenci tega nikoli ne bojo priznali. Beeee beeee beeee
DAN44 |  02 .02. 2022 ob  19: 54
15
saj omejitve niso več smiselne. mogoče samo obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih. ostalo pa se vidi po številu okužb da ni več smiselno. cepiva so na voljo, tako, da kdor se hoče naj se cepi. kdor pa ne pa naj reskira.