SE TUDI VAM ZDIJO ČAKALNE DOBE V ZDRAVSTVU VSE DALJŠE? To so novi ukrepi, ki naj bi jih zmanjšali

Slovenija

Na področju čakalnih dob v zdravstvu je res veliko izzivov, vendar minister za zdravje Aleš Šabeder verjame, da bodo z uresničitvijo načrtovanih ukrepov trend uspeli obrniti v pozitivno smer. Na seji DZ je v odgovoru na vprašanje poslanke SDS Alenke Jeraj naštel vrsto ukrepov, s katerimi na ministrstvu zasledujejo ta cilj.

Na ministrstvu tako pripravljajo predlog akcijskega načrta za obvladovanje čakalnih dob za leti 2019 in 2020. Razdeljen je na vsebine, ki pokrivajo področja financiranja v okviru splošnega dogovora, pa tudi aktivnosti, povezane s kakovostjo podatkov o čakajočih in čakalnih dobah, spremenjeno strategijo spremljanja podatkov na nacionalni ravni ter mrežo izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Letos so že izvedli pilotni projekt optimizacije čakalnih dob na področju ortopedije. S podobnim pristopom nameravajo nadaljevati tudi na drugih področjih, kjer so nedopustno dolge čakalne dobe, je povedal.

Pomembna novost so tudi aktivnosti za izboljšanje kakovosti podatkov o čakajočih in čakalni dobi. "Ugotovljeno je bilo, da podatki v lokalnih sistemih niso skladni s podatki v sistemu e-naročanje," je opomnil minister. Tudi za to področje je Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju z ministrstvom pripravil akcijski načrt, ki se že izvaja.

Pospešeno pripravljajo tudi novelo zakona o pacientovih pravicah. V okviru splošnega dogovora za naslednje leto pa načrtujejo boljše vrednotenje programov in plačilo preseganja programa. Iz projekcije Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je razvidno, da je za čakalne dobe namenjenih pet milijonov evrov, iz proračuna pa 8,5 milijona. Razrez teh sredstev še ni določen in je v fazi usklajevanja med ministrstvom in ZZZS.

Dolgoročni ukrepi za skrajševanje čakalnih vrst pa gredo med drugim v smeri širitev nabora storitev, povečanja razpoložljivega časa za obravnavo pacientov na primarni ravni ter racionalizacija mreže izvajalcev zdravstvene dejavnosti.

Na ministrstvu so obenem začeli pripravljati predlog vzpostavitve učinkovitejše organiziranosti javne zdravstvene mreže, ki naj bi luč sveta ugledal v prihodnjem letu. Aktivnosti ministrstva pa bodo usmerjene tudi v prenos odgovornosti na poslovodstva in svete zavodov za učinkovito izvajanje zdravstvene dejavnosti in s tem do zagotavljanja čim večje dostopnosti do zdravstvene storitve, je navedel minister.

Šabeder je poudaril tudi pomen točnih podatkov o čakalnih dobah. Še vedno se namreč pojavlja razkorak med čakalnimi seznami, ki jih vodijo izvajalci, in tistimi, ki jih vodi Nacionalni inštitut za javno zdravje, je še opomnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  22 .10. 2019 ob  12: 34
V javnem zdravtvu bi morali ukiniti "samoplačniške privilegije" pa bi se čakalne vrste bisveno zmanjšale.
Nobena storitev ni brezplačna - je samo vprašanje, kdo jo plača zato naj bo jano zdravstvo javno !
Zasebniki pa naj svojim "strankam" zaračunavajo kar hočejo oz. kar so jim pripravljeni plačevati - skratka: zakon ponudbe in povpraševanja.
vseved |  22 .10. 2019 ob  08: 36
Če bo Levica uspela z ukinitvijo obveznega dodatnega zavarovanja , bodo čakalne vrste še daljše, nabor brezplačnih storitev se bo zmanjšal .