SE OBETA MENJAVA UPRAVE 2TDK? Danes z mesta nadzornika družbe odstopil Pirc

Slovenija

Matej Pirc je danes podal odstopno izjavo z mesta člana nadzornega sveta 2TDK, so sporočili iz omenjenega projektnega podjetja. Razlogov za odstop v podjetju niso pojasnili. V medijih se sicer pojavljajo informacije, da naj bi vlada v prihodnjih dneh zamenjala vse nadzornike v 2TDK, čemur naj bi sledila tudi menjava uprave z Dušanom Zorkom na čelu.

Poleg Pirca, ki je bil predsednik nadzornega sveta 2TDK, v njem sedijo še Damijan Brulc, Matej Čepeljnik, Črtomir Remec in Emilija Placer Tušar.

ODSTOP ČLANA NADZORNEGA SVETA V skladu z 11. členom Statuta družbe 2TDK je Matej Pirc z današnjim dnem podal odstopno izjavo z mesta člana nadzornega sveta družbe 2TDK.

Objavil/a Drugi tir dne Ponedeljek, 29. junij 2020

Največji infrastrukturni projekt v državi - drugi železniški tir med Divačo in Koprom - je zadnje tedne v ospredju predvsem zaradi morebitne razveljavitve razpisa za glavna dela na projektu, pa tudi zaradi morebitnega prenosa projekta drugi tir na Slovenske železnice (SŽ).

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je minulih dneh večkrat izpostavil, da pri razpisu za glavna dela, ki je že v teku, od projektnega podjetja pričakuje spoštovanje evropskih smernic. V igri za glavna dela namreč ostajajo predvsem kitajska in turška podjetja, kjer obstaja tveganje socialnega dumpinga, saj domača in večina evropskih podjetij tako nizkih cen ne more ponuditi. Za preprečevanje slednjega je EU sprejela smernice na področju javnega naročanja, ki jih je vlada v slovensko zakonodajo prenesla z zakonom za hitrejši zagon strateških investicij.

V današnjem pogovoru za Delo je Vrtovec povedal, da za uveljavitev smernic razpisa ne bi bilo treba ponoviti, saj bi to lahko povzročilo okoli petmesečno zamudo pri projektu. Razveljavitvi niso naklonjeni niti v 2TDK, kjer so poleg na zamudo opozorili tudi na podražitev projekta.

Prav tako ni jasno, ali bo 2TDK obstala kot samostojna družba ali pa jo bo vlada premaknila pod okrilje Slovenskih železnic (SŽ), kot so nakazali v koalicijski pogodbi. Študija, ki so jo v SŽ naročili pri družbi Jadek&Pensa in so jo pridobili na Dnevniku, prenosu nikakor ni naklonjena. "Tak prenos nima dodane vrednosti. Vendar pa to navsezadnje ni pravno, temveč politično vprašanje," po poročanju Dnevnika zaključi študija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  29 .06. 2020 ob  15: 27
delovne brigade iz delomrznežev in lenuhov s protestov bi tir naredile zastonj v par mesecih !!!! Politični komisar bo Janša, komandant pa Pahor.
kokodek |  29 .06. 2020 ob  15: 22
vse zamenjat, haha, da bodo provizije šele k nam !!!!!