SE OBETA DOBRA SEZONA ZA GOSTINCE? Prvi dan poletja obljublja veliko

Slovenija

V začetku junija se je začelo meteorološko poletje, danes pa se s Sončevim obratom oz. solsticijem tudi koledarsko začenja poletje. Danes bo tako najdaljši dan v letu, noč pa najkrajša. Lepemu vremenu se še posebej veselijo gostinci, ki jim bo dobra sezona olajšala reševanje finanče škode, ki jo je povzročila pandemija.

V nedeljo smo dosegli vrh letošnjega prvega vročinskega vala. Temeprature od 30 do 35 stopinj Celzija pa bodo vztrajale še do srede, od četrtka bo malenkost manj vroče, pojasnjuje meteorolog Agencije RS za okolje (Arso) Benedikt Strajnar. Podobno vreme, se razširja nad vzhodno Evropo, Balkanom in Sredozemljem zaradi visokega zračnega tlaka. Jugovzhodni veter in topla zračna masa iz Sredozemlja sta prispevala k aktualnim temepraturam.

Nekaj sto kilometrov zahodno od Slovenije pa je vreme bolj nestanovitno. "Dokler bomo mi na vzhodni strani tega procesa, bomo še nekako na toplem, potem bo pa nekje v petek, soboto tudi čez Slovenijo prišel malo bolj nestabilen in hladen zrak. Takrat bo tudi možnost neviht večja. Proti koncu tedna pričakujemo vsaj popoldneve malenkost bolj nevihtne, kot so zdaj," je napovedal Strajnar.

Gneča na obali ta vikend ne preseneča, saj so nevzdržne vročine marsikaterega napotile na slovensko obalo. Navalu na obalo se veselijo lokalni gostinci in delavci v gostinstvu, ki jim je pandemija Corona virusa povzročila neprecenljivo materialno škodo. Upajo da se bo lepo vreme ohranilo tudi čez celo sezono, saj le tako lahko pridejo na "zeleno vejo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija