OBALNO DRUŠTVO PROTI MUČENJU ŽIVALI ŽELI ZAVETIŠČE NAZAJ? Sindikat Marjetice Koper zahteva jasne odgovore

Koper

Konec septembra smo v uredništvo prejeli anonimko, v kateri so nekateri lastniki živali, podporniki in aktivisti živalovarstvenih organizacij na Obali zapisali, da so "naveličani napetega ugibanja, kaj se bo izcimilo iz sestankovanj, ki vse poletje potekajo na Mestni občini Koper med županom, direktorjem JP Marjetica in gospo Andrejo Bogataj Krivec v zvezi z vlogo Obalnega društva proti mučenju živali v Obalnem zavetišču za živali v Sv. Antonu." Menijo namreč, da so ti dogovori sporni, saj je Bogataj Krivčeva lastnica ODPMŽ, torej poslovnega subjekta v zasebni lasti. Spomnili so tudi na to, zakaj je pred leti komunala interventno prevzela vodenje zavetišča. Zdaj pa so se oglasili še iz sindikata Marjetice Koper in tamkajšnjega sveta delavcev. Od svojega direktorja Alfreda Draščiča zahtevajo odgovore.

Andreja Bogataj Krivec je tudi občinska svetnica na Listi Aleša Bržana.

Anonimno pismo ljubiteljev živali je na naslove medijev in obalnih županov romalo že 22. septembra. Z vprašanji, ali sestanki na temo vloge ODPMŽ v Obalnem zavetišču res potekajo in kaj se dogovarjajo, smo se že takrat obrnili na koprsko občino, a odgovorov nismo prejeli. Navedbe v zapisu smo želeli preveriti tudi pri Andreji Bogataj Krivec in jo prosili za komentar prek elektronske pošte, poskusili smo jo večkrat priklicati na telefon, na koncu smo poslali tudi sms. Odgovora z njene strani nismo prejeli. Ker je šlo za anonimko in vsebine nismo uspeli preveriti pri omenjenih v samem zapisu, se nismo odločili za objavo. A kot sedaj kaže, nekatere navedbe v anonimki očitno držijo. 

Anonimka, ki smo jo prejeli v uredništvo 22. septembra letos.

"Nikakor ne zanikamo in omalovažujemo požrtvovalnosti in dolgoletnega dela na področju varstva živali gospe Bogataj Krivec, vendar je njen modus operandi – milo rečeno – nesprejemljiv," so ljubitelji živali takrat med drugim zapisali v anonimki. Spomnili so na dogodek iz leta 2015, ko je veterinarska inšpekcija iz Ljubljane odkrila številne nepravilnosti v zavetišču, zaradi česar so obalni župani interventno prekinili pogodbo z do takratnim upravljalcem ODPMŽ. Pokazalo se je tudi prepletanje izvajanja javne službe z društvenimi dejavnostmi, "kar onemogoča transparentnost delovanja zavetišča, (povzroča pa) neurejene evidence sprejemanja in oddaje živali, pritožbe strank in Veterinarske ambulante Koper zaradi neplačevanja storitev."

Po mnenju sindikata delavcev Marjetice Koper je danes zavetišče v Dvorih zgledno urejeno.

Dodali so še, da je danes Obalno zavetišče zgledno urejeno in napovedi takratnega direktorja JP Marjetica, da bo postalo najboljše v državi in izven meja, kar držijo. "Zato apeliramo na župane obalnih občin in pristojne službe, naj zavetišče ostane pod strokovnim vodstvom zgledno urejeno, živali korektno preskrbljene, donacije potrošene izključno in samo za živali, predvsem pa naj bo poraba občinskih sredstev nadzorovana in transparentna. Denar je naš in davkoplačevalci to zahtevamo!" zaključujejo pismo.

Sindikat Marjetice Koper zahteva pojasnila

Ta teden pa smo v uredništvu pridobili dokument (zgoraj), ki navedbam, da obstajajo pogovori o tem, ali bo Marjetica Koper še upravljala z zavetiščem v Dvorih, pritrjuje. V sindikatu Marjetice Koper in svetu delavcev namreč od vodstva družbe zahtevajo, naj jim podajo informacije o morebitnem prenosu upravljanja. Opozorili so, da je bilo v javnem razpisu, s katerim so lastniki leta 2016 zavetišče v upravljanje dali komunali, navedeno, da "imetnik zavetišča ne sme prenesti izvajanja javne službe na drugo pravno ali fizično osebo."

Od vodstva zahtevajo tudi vsebinsko poročilo o delovanju zavetišča, finančno poročilo, podatek o zaposlenih in stroških dela ter informacijo, koliko denarja za zavetišče prispevajo štiri obalne občine. Dodali so, da so si kljub burnim odzivom javnosti ob prevzemu zavetišča z zglednim delom v zavetišču zagotovili zaupanje občanov in javnosti ter zadostili pričakovanjem občin.

Na naslednji koordinaciji obalnih županov o zavetišču

Danes so na naša poizvedovanja odgovorili tudi s koprske občine. "Župani štirih občin slovenske Istre, v katerih javno službo na področju zaščite živali izvaja Obalno zavetišče za živali, so se na svoji zadnji koordinaciji dogovorili, da bodo natančno proučili poročilo o poslovanju zavetišča in o kakovosti oskrbe živali in na podlagi teh informacij presodili, ali in kakšne spremembe v obstoječem načinu upravljanja zavetišča so potrebne, da bi zagotovili najboljšo možno oskrbo živali," so zapisali v odgovoru in dodali, da je ena izmed možnosti, o kateri so se župani pogovarjali, tudi ta, da bi v delovanje zavetišča še bolj sistematično vključili prostovoljke in prostovoljce s posebno občutljivostjo za nego in oskrbo živali.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kolibri123 |  12 .11. 2019 ob  17: 36
Zavetišče za živali mora ostat javna služba.
Tine |  17 .10. 2019 ob  16: 55
Andreja Bogataj je stalna obiskovalka direktorja marjetice koper. Skupaj sestankujeta in delata plane, kako zavetišče prenesti v roke andreje, ki naj bi za to ponujala tudi denar.
ManofSteel |  17 .10. 2019 ob  11: 55
@koperčanec
To se ne dogaja samo v Kopru ali obali. To je stalna praksa celotne Slovenije oz. naše zahojene družbe.
Iskreno povedano odraz človeka v takih zadevah pove veliko o tej osebi...večina osebkov je zelo pokvarjena in cinična do vseh ostalih. Že na naših cestah je opazit kaki ljudje "smo" kaj šele,ko prestopijo v javno funkcijo...evo naše vodje redarjev smo naučili pameti. Se ne vozi več s kolesom po coni za pešce... samo posat je treba o njih in jih lepo slikat ko se grejo "šerife"...
Argument |  16 .10. 2019 ob  19: 33
19
Rušiti to kar je dobro in to samo zato ker nekdo nekomu leze "nekam" je sedaj jasno. Kakšna sramota za te akterje tega scenarija in izguba vsake verodostojnosti in morale, če sploh so jo imeli , se sedaj kaže še v javnosti.Očitno je bilo to podmuklo in ilegalno početje zrežirano ,kajti pošten in demokratičen človek bi najprej pozval javnost in dal tako stvar javno v razpravo in oceno strokovnjakom .Kakor vidimo ni bilo nič od tega ,le tajno dogovarjanje ,kupčkanje in posiljevanje zakonov in pravnih postopkov .To je naš Koperski načelni župan , direktor ki kot slišimo ga je izbral župan in njena malenkost - znana županova ljubiteljica živali . Bilo bi pa tudi lepo ,da v tem primeru inšpektorat za javni sektor najavi obisk tako v Marjetici ,kot na Občinski upravi .
Ištrijan |  16 .10. 2019 ob  18: 06
@ vseved | 16 .10. 2019 16: 44

Podpišem!!!
Ištrijan |  16 .10. 2019 ob  18: 05
11
Društvo (kakršnokoli) je že res pravna oseba zasebnega prava, to pa nikakor ne pomeni, da je Bogataj Krivčeva lastnica ODPMŽ!
In po mojem skromnem mnenju z Bogataj Krivičevo ni vse v redu (milo rečeno).

Z A K O N
O DRUŠTVIH uradno prečiščeno besedilo (ZDru-1-UPB2)
I. SPLOŠNE DOLOČBE
1. člen
(pojem in načela delovanja društva)
(1) Društvo je samostojno in nepridobitno združenje, ki ga ustanoviteljice oziroma ustanovitelji (v nadaljnjem besedilu: ustanovitelji), skladno s tem zakonom, ustanovijo zaradi uresničevanja skupnih interesov.
(2) Društvo si samo določi namen in cilje, dejavnost oziroma naloge ter način delovanja, odločitve o upravljanju društva pa neposredno ali posredno sprejemajo članice oziroma člani društva (v nadaljnjem besedilu: člani društva).
(3) Namen ustanovitve in delovanja društva ni pridobivanje dobička. Presežke prihodkov nad odhodki iz vseh dejavnosti in drugih virov društvo trajno namenja za uresničevanje svojega namena in ciljev in jih ne deli med člane.
(4) Delovanje društva je javno.
2. člen
(pravica do združevanja v društva)
(1) Združevanje v društva je prostovoljno.
(2) Vsakdo lahko postane član društva in v društvu deluje pod pogoji, ki jih društvo določi v temeljnem aktu.
(3) Delovanje v društvu temelji na enakopravnosti članstva.

Lili |  16 .10. 2019 ob  17: 28
22
Pa ne razumem...kaj misli Bržan vrniti upravljanje tej gospe? Očitno ni bil med tistimi, ki so čistili takrat zavetišče in doživeli to grozno izkušnjo,... Seveda ni bil... Očitno pa sedaj mora poplačati svoje podpornike na volitvah... e Bržanček.. prav NIČ drugače ne vodiš občine...ne,ne..kaj govorim... JE drugače..! Narejeno nič, razen brisanja napisov in plačevanja tistih, ki so te podprili... Bljak!
galeb |  16 .10. 2019 ob  16: 59
18
Vseh teh štorij se mi ne ljubi brati... Želim samo povedati, da smo bili v tem letu večkrat v zavetišču in človek ne more reči žal besedice. Za živali je lepo poskrbljeno. Osebje je prijazno. Seveda ti je hudo, ko vidiš, kako si živali želijo dom in človekovo ljubezen. A še dobro, da so lahko v zavetišču (potem ko jih je prav človek zavrgel), kjer jim nudijo streho, prostor, hrano in prijaznost. Kaj je bilo enkrat, zakaj, kako... Brez veze.
vseved |  16 .10. 2019 ob  16: 44
Kot veliki ljubitelj imam najraje kralja živali PUJSA . Pršut, klobase, , ošakolo,..
vseved |  16 .10. 2019 ob  15: 34
-8
Z denarjem, ki ga dajejo občine, bi morali živali neboleče uspavati.
 |  16 .10. 2019 ob  14: 03
Ales mora povrnit usluge za pomoc pri volitvah..
vseved |  16 .10. 2019 ob  13: 31
Dragi ljubitelji živali lepo vzemite živali k sebi domov in skrbite zanje 24 ur na dan.