SE NE MORETE NASPATI? Tu je nekaj nasvetov za miren sen

Dom

Ste med tistimi, ki vam zvečer nikakor ne uspe zaspati in imajo nenehno občutek, da so neprespani? Z nekaj preprostimi koraki lahko spremenite svoje spalne navade in izboljšate kakovost svojega življenja.

Nikar ne jejte v postelji, se glasi eden od prvih nasvetov za to, kako izboljšati počutje v svoji spalnici in posledično spanje. Prav tako velja, da ni dobro jesti tik pred spanjem. Mnoge budne ohranja tudi kava ali drug napitek s kofeinom, ki so ga popili manj kot štiri ure pred odhodom v posteljo. Strokovnjaki priporočajo, da v času pred spanjem poslušamo pomirjujočo glasbo.

Za dober spanec je ključnega pomena tudi to, da najdemo najbolj primeren položaj za spanje. Najpogosteje je to na boku ali na hrbtu, saj kosti, mišice in nevrološki deli telesa tako najbolj počivajo. Če se ponoči obrnemo, ponovno najdimo položaj, ki nam ustreza.

Še en trik, kako hitreje zaspati, je uporaba obratne psihologije: namesto da se naprezamo za spancem, se trudimo, da ne bi zaspali. To še posebej pomaga tistim, ki kar naprej razmišljajo, koliko je ura in koliko časa imajo za spanje.

Če imate doma hišne ljubljenčke, s katerimi spite, je to lahko razlog za vaše slabo spanje. Ponoči vas morda zbujata njihovo premikanje ali alergija na živalsko dlako, ki izzove nadležen izcedek iz nosu.

Da bi kar najbolj kvalitetno spali, si lahko omislite čepke za ušesa in/ali prevezo za oči. Prav tako izklopite vse elektornske naprave, ki bi vas utegnile motiti. Ni odveč, če se odrečete gledanju televizije ali brskanju po telefonu eno uro pred spanjem.

Če vaši možgani postanejo aktivni, kadar ležete v posteljo, saj razmišljate o tem, kaj vse morate postoriti naslednji dan, je tu še en nasvet. Pred odhodom v posteljo si zapišite, katere naloge, sestanki ali opravki vas čakajo naslednji dan. Tako se boste znebili vseh skrbi in lažje potonili v spanec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija