SE LUKA JURI VRAČA V POLITIKO? Ustanavljajo stranko Zmoremo

Koper

Luka Juri, direktor Pokrajinskega muzeja Koper ter nekdanji poslanec in član Socialnih demokratov, se po nekajletnem premoru vrača v politiko. Tako vsaj nakazuje ustanavljanje nove stranke Zmoremo, v katero je aktivno vpleten. Sam sicer pravi, da političnih apetitov nima, v interesu mu je zgolj ureditev položaja malih podjetnikov.

Luka Juri 

Gibanje Podjetni Zmoremo Skupaj (na kratko Zmoremo), ki je bilo še posebej aktivno v času epidemije novega koronavirusa, ko je opozarjalo na številne nepravičnosti pri obravnavanju malih podjetnikov v sklopu protikoronskih ukrepov, se je odločilo, da se preoblikuje v politično stranko. "Že več let ugotavljamo, da ima država ignorantski odnos do samozaposlenih, majhnih d.o.o.-jev, prekarnih delavcev … Ugotovili smo, da je edini način, da to spremenimo, da ustanovimo stranko in posežemo tam, kjer se o tem odloča," pravi Koprčan Luka Juri.

"Odločitev, da se aktiviram pri ustanovitvi te stranke izhaja predvsem iz lastnih in družinskih izkušenj z birokratizirano državo," nam je pojasnil Juri, ki se tako po več letih premora vrača v politiko, a kot poudarja, ne bo predsednik stranke Zmoremo. "Za menoj je širša ustanovna skupina, tako da sem optimist, da bo znotraj nje kar nekaj imen, ki bo prevzelo njeno vodstvo in da meni tega ne bo treba," je prepričan.

Za ustanovitev stranke so se odločili podjetniki, ki so v več letih delovanja, predvsem pa v času epidemije covida-19, začutili, da so v vseh večjih projektih postavljeni ob stran. Kot meni eden izmed članov ustanovnega odbora Boštjan Gerdej, so bili samozaposleni in mali podjetniki pri pomoči s strani države zelo prikrajšani"Nihče ni moral izpolniti toliko pogojev za pridobitev pomoči kot ravno mi, kar je privedlo do tega, da je le približno tretjina vseh samozaposlenih sploh zaprosila za pomoč," pojasnjuje Gerdej.

Stranka se bo tako ukvarjala s težavami samozaposlenih in malih podjetnikov, pa tudi njihovih družin. "Na ta način pridemo do lepega števila ljudi v Sloveniji, ki smo direktno ali indirektno odvisni od našega statusa, predvsem pa od pogojev poslovanja, v katerih lahko delujemo," pojasnjuje Gerdej.

Objavil/a Zmoremo dne Sreda, 17. junij 2020

Kongres načrtujejo septembra, do takrat pa morajo zbrati vsaj 200 podpisov pridruženih članov. Po Gerdejevih besedah so že sedaj na dobri poti. Več o programu stranke v ustanavljanju si lahko preberete na njeni spletni strani.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Drek |  23 .06. 2020 ob  10: 25
Franco Juri je vodil pomorski muzej v Piranu.
Luka Juri vodi muzej v kopru, kdo je dal soglasje? POPOVIC.
Dobro vemo kako je bilo v Kopru v casu POPOTA. Brez njegovega blagoslova niti stolov pred bar nisi mogel postaviti.
K
o je Lukec sedel v parlamentu kot poslanec je od dalec streljal na popota.
Ko pa je bil svetnik v Kopru, pa se ni upal streljat v faco.
Pisalo se je leto 2011:
"Še vedno pa ostaja odprta vloga Socialnih demokratov. Svetnik iz njihovih vrst Luka Juri je glede možnosti sodelovanja z županovo listo ob robu seje povedal, da v kolikor bi jim občinska uprava dala možnost, da uresničijo točke iz svojega programa, "potem je naša dolžnost do volivk in volivcev, da to naredimo"

Torej ?
Tani |  22 .06. 2020 ob  17: 45
-4
Koncno nekaj konstruktivnih, pametnih, rezonskih...komentarjev (Lana, Romy) Res je, najlazje je pljuvati. To vase pljuvanje, diskreditacija brez osnove... to je le nekaj razlogov, zakaj se ljudje, ki bi lahko veliko dobrega storili v nasi politiki, vanjo preprosto ne vkljucujejo. Program te stranke oz. tocke programa obetavne. Ni politiziranja, lazne sprave... So konkretni cilji, ki jih nima skoraj nobena druga stranka! Zakaj jim ne bi dali priloznost? So ljudje prakse, ne teorije! Srecno!
Romy |  22 .06. 2020 ob  17: 16
-3
Dragi moji sodržavljani! 30 let volimo iste, s prsti v marmeladi. Človek ja je poznan, ma si upa razmišljat ven okvira in bi rad nekaj bolšega za vse. Imamo, kot ponavadi 2 opciji: 1. Eh brez zveze, slab je, isti je ali 2. Preberem- se strinjam, podprem ali se ne strinjam in ne podprem. Nekaj moramo spremenit, če želimo imet kaj drugače. Sicer je to kar imamo Top in nehajmo kritizirat. Kolikor razumem proteste nam ni prav, ergo gremo v spremembe ali pa nazaj na kavč za šank...
Lana |  22 .06. 2020 ob  16: 47
-4
Spoštovani,

pljuvati je očitno res najlažje, kajne?
Sicer ne vem, kdo ste, ampak najbolje, da se kar sami vprašate: "Kaj sem pa jaz v zadnjih 30 letih naredil/a, da bi bilo Slovenkam in Slovencem lepše v tej naši deželi? Da ne bi bilo korupcije, da ne bi bilo klientelizma, da bi bili mali podjetniki cenjeni, da bi bila narava zaščitena, da bi bila Slovenija resnično EKO - ZELENI OTOČEK EVROPE... "
Pametovati iz fotelja je res najlažje..

Pa lep in uspešen dan želim.
Pa več dobre volje in pozitive.. bo življenje lepše. ;)
Lili |  22 .06. 2020 ob  13: 35
22
Ma za bruhat...Eni kar ne morejo iz svoje kože. Še ena ad-hoc stranka, ki bi rada pridobila volilce na račun stisk, ki jih je povzročil sedanji čas... Naj se že enkrat poberejo ti drekači!
Motoviltz |  22 .06. 2020 ob  12: 57
29
Še ena stranka s t.i. tržno nišo.
Imeli smo Desus, ki je zbiral penzionere.
Sedaj bomo imeli Zmoremo , ki bo zbiral espeje in male dooje...

Kakšna bedarija bo spet to.
Poznamo v kakem stanju so ubogi spji, ki jih zaposlujejo mali dooji.
Dooji, ki ravnajo z speji kot sužnji.

E tovariš Juri, lahko je bit podjetnik po partijski liniji.
Drek |  22 .06. 2020 ob  12: 39
29
Ustanavlja se eno neoliberalisticno stranko katera bo podpirala Janso in razkroj drzave.
Luka Juri...ti ni mai zadosti a? Sedanjo sluzbo si dobil po druzinskih politicnih vezah kot vse kar si kdaj naredu v zivljenju.