SE JE VLADA PRENAGLILA? "Omikron BA2 slabo poznamo, iz Amerike prihajajo resni podatki"

Koper

Sproščanje ukrepov bo najverjetneje nekoliko zaustavilo padanje števila dnevnih okužb, ni pa pričakovati obrata navzgor, ocenjuje Janez Žibert z ljubljanske zdravstvene fakultete, ki modele razvoja epidemije pripravlja za Sledilnik za covid-19. Po njegovi oceni trenutna epidemiološka slika omogoča sproščanje ukrepov. Prav nasprotno meni mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar, in sicer da je sproščanje ukrepov preuranjeno. Ker se bo testiralo samo še tiste s simptomi, se ne bo vedelo, kaj se v populaciji dogaja.

Gorazd Janez Pretnar

"Sproščanje ukrepov je preuranjeno, to je prvo, kar me skrbi. Kot drugo, imamo že omikron BA2, ki ga slabo poznamo. Kot tretje in najbolj pomembno, me skrbi, da bodo testirali samo še tiste s simptomi, to pa je daleč od tega, da bomo vedeli, kaj se dogaja v populaciji. Če bi imel kakšno besedo pri tem, bi testirali vse. Je drago, a še zmeraj ceneje kot bolniški staleži," pravi mikrobiolog Gorazd Janez Pretnar, ki bi razširil testiranje tudi na prebolele in cepljene, saj "cepljenje ne preprečuje okužb".

Pretnar: Omikron pušča za sabo veliko smrti

Omikron BA2 naj bi se širil še bistveno bolj hitreje od svojega predhodnika. "Pa že ta je bil bistveno hitrejši. Iz Amerike prihajajo resni podatki, da omikron pušča za sabo veliko smrti. Kar imamo zdaj v bolnišnicah in dnevno umira, je omikron. Ena najbolj kardinalnih napak, ki sem jo zasledil v zadnjem času, je dr. Alojza Ihana, da je omikron 'božji dar', da, je 'božji dar' za odhod v onostranstvo," meni Pretnar in dodaja:

"Po mojih podatkih je strokovna skupina podala popolnoma drugačne predloge, vlada pa se je sama odločila za te ukrepe. Smo na platoju, iz dnevnih številk ne vidim podatkov, da bi lahko potrdil, da število okužb upada."

Žibert: Sproščanje ukrepov prišlo v primernem času

Nad drugi strani pa je po oceni Janeza Žiberta z ljubljanske zdravstvene fakultete odločitev vlade glede sproščanja ukrepov prišla v primernem času, za kar vidi najmanj dva razloga. Potek bolezni v primeru različice omikrona je namreč milejši kot v primeru prejšnjih različic covida-19, prav tako smo v Sloveniji že prešli vrh petega vala epidemije.

"Če se podrazličica omikrona BA2 v Sloveniji ne bo širila v takšnem obsegu kot na Danskem, lahko pričakujemo, da bo število novih okužb, bolnišničnih obravnav in smrti še naprej padalo," je poudaril.

Žibert pričakuje, da bomo v tem tednu predvidoma potrdili od 15.000 do 20.000 okužb z novim koronavirusom. To je še vedno veliko okužb, a manj kot v času vrha petega vala, ko smo v enem tednu potrdili skoraj 100.000 novih okužb, je spomnil.

Število dnevno potrjenih okužb se bo v začetku marca v povprečju spustilo na 2000 do 2500. "Če se bo trend upadanja okužb in sprejemov v bolnišnice nadaljeval, lahko sredi meseca marca pričakujemo 50 ljudi na intenzivnih oddelkih bolnišnic in med 300 do 400 v bolnišnicah zaradi covida-19," je poudaril Žibert.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Resnica očem skrita |  22 .02. 2022 ob  09: 50
Še ena ameriška paranoja in bullshit.

Danska je skoraj 100% v omicronu BA2. Študija, ki jo je opravil Sratens Serium Inštitut v primerjavi z "novicami" iz ZDA kaže čisto nekaj drugega.

1. BA2 je malo bolj nalezljiv od BA1 in tle ni nič novega. Danska je imela konec decembra 2021 60-70% BA2 in vemo da so se odprli. Če bi povzročil več škode, če bi bi resnost bila velika potem bi to videli v februarju 2022 in se ne bi odprli. Razlislite o temu.

2. BA2 je 30% bolj nalezljiv od BA1, podobno virulenten, hospitalizacije se niso povečale, med cepljenimi in necepljenimi ni razlik, širi se hitreje mlajšo populacijo in postopno upada v ostalih starostnih skupinah. Sekundarna nalezljivosti (med družinskimi člani npr.) je 39%, pri BA1 pa 29%. Thats it.

3. V UK, Švedskem in Norveškem je bila rast BA2 bolj postopna in ne tako hitra. To pomeni da ena dinamika rasti ne more bit enake kjerkoli drugje.

4. Ba1 je izrinil delto, ba2 pa je nadomestil ba1 in tako je bilo ba3. Ba1 je imel 33 mutacij, ba2 31, ba3 26. Z vsako mutacijo nevarnost pada in kužnost raste to že vemo vsi.

TOREJ, ČESA NAJ SE BOJIMO?
ManofSteel |  22 .02. 2022 ob  09: 34
Ja Gorazd, v ZDA so države, ki nimajo niti 50 precepljenosti...nismo vsi nevaspitani, da gledamo samo msm medije...še dobro, da obstaja internet, če bi ga vsi znali uporabljat...portali kalibra 24kur in regionalca danes ne bi niti pes povohal
SkateBordKite |  22 .02. 2022 ob  06: 33
14
Poglej se v ogledalo zabojenec jedan. Verjet tebi je podobno kot verjet koperskim narkomanom!
4ugoketo |  22 .02. 2022 ob  01: 18
jaja, panika
anglija, irska, švica, norveška, finska, nizozemska, švedska....
vse več držav ukinja vse ukrepe.
tudi maske padajo
V ZDA pa tako več kot polovica držav nima nobenih ukrepov. že nekaj časa.
Republikanske tako al tako, ni ukrepov, stadioni polni, normalno življenje
Demokratske pa tudi počasi v to smer. maske padajo!
Piero Panin |  21 .02. 2022 ob  20: 23
Prva stvar ki jo bomo prebrali ne bo omikron,ampak da sta dva zamaskirana moska srednjih let sredi belega dne oropala bezinsko
vseved |  21 .02. 2022 ob  18: 01
14
Tudi do sedaj se ni vedelo kaj se dogaja v populaciji!
joe jaxson |  21 .02. 2022 ob  17: 35
-9
ko vam bo jasno zakaj je vlada tako pohitela s sprostitvami (čim več bolanih = čim manj volilcev !), boste mogoče doumeli bistvo sprostitev in drugih razno raznih bombončkov iz bombonjere !?
Obala1 |  21 .02. 2022 ob  17: 10
17
Seronje od Pretnarja ( Vodovodar ali toplovodar ) no bilo lep čas slišati ( in bilo je super )….kaj mu je zdaj zmanjkalo denarja in ti farmacija spet plača za kakšno objavo ali ti kakšen prijatelj izvaja testiranja in zdaj ne bo mogel več služit na hitro …Pretnar ti si sramota za stroko ( čeprav nisi neka stroka )
nylarazgotra |  21 .02. 2022 ob  16: 21
26
Italijani so resno napisali v enem časopisu da:" Slovenija sprošča ukrepe ker ni več denarja za brezplacno testiranje, in verjamem da je kaj podobnega, ker ni povsem logicno tako hitro sproščanje. Seveda da zdaj je potrebno tudi kaj zaslužiti in verjetno oktobra bo spet neko presenečenje.