SE JANŠA POSMEHUJE USTAVNEMU SODIŠČU? "Očitno sta neustavni zakon sprejeli rajnka LDS in stranka SD leta 1995?"

Slovenija

Predsednik vlade Janez Janša se je na ugotovitev ustavnega sodišča o neustavnosti dela zakona o nalezljivih boleznih in s tem povezanih vladnih odlokov o omejitvah zbiranja in gibanja odzval na Twitterju. "Očitno sta neustavni zakon sprejeli rajnka LDS in stranka SD leta 1995?," je vprašal in dodal, da je ustavno sodišče to ugotovilo komaj zdaj.

Janez Janša

Ustavno sodišče je namreč ugotovilo, da sta 2. in 3. točka prvega odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih v neskladju z drugim odstavkom 32. člena in tretjim odstavkom 42. člena ustave. Odločilo je, da mora državni zbor ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih, dotlej pa se določbi uporabljata. Tako je odločilo, "da bi zavarovalo zdravje in življenje ljudi, ki bi lahko bila zaradi odsotnosti zakonske podlage v prihodnje ogrožena, in s tem preprečilo nastanek še hujšega protiustavnega stanja," je navedeno na spletnih straneh ustavnega sodišča.

Posledično je ustavno sodišče ugotovilo, da so bili v neskladju z navedenima ustavnima določbama tudi izpodbijani vladni odloki v delu, v katerem so bili sprejeti na podlagi protiustavne zakonske ureditve. V neskladju je bilo več odlokov o prepovedi zbiranja in gibanja. Ustavno sodišče je odločilo, da ima ugotovitev neskladnosti učinek razveljavitve.

Ustavno sodišče je navedene določbe presojalo na pobudo več pobudnikov. Pri ugotovitvi neskladnosti zakona o nalezljivih boleznih z ustavo se je oprlo na uradno prečiščeno besedilo iz leta 2006, ugotovilo pa je tudi neustavnost njegovih novelacij v več protikoronskih interventnih zakonih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
goldhorn |  03 .06. 2021 ob  13: 09
PCT ne bo padel. Pejt se cepit!
Resnica očem skrita |  02 .06. 2021 ob  19: 46
Zdaj pa še nad PCT (preboleli, cepljeni, testirani), tudi ta konstrukt bi moral pasti
Resnica očem skrita |  02 .06. 2021 ob  19: 33
Ma kaj temu pacientu ni jasno, blati po ostalih namesto da bi se obnašal konstruktivno in državotvorno.

Janša, dobil si sredinca v tazadnjo in lahko samo rečeš "AU"
kokodek |  02 .06. 2021 ob  16: 35
ubogi Janša, sama grenkoba in hudobija ga je !!!!!!