SE IZOLI OBETA PODZEMNA GARAŽNA HIŠA? Trenutne zmogljivosti so nezadostne; tako bi lahko pridobili 390 parkirnih mest

Izola

Izolski občinski svetniki so se na včerajšnji seji seznanili z zamislijo o izgradnji podzemne garažne hiše na Lonki, s katero bi pridobili dodatna parkirna mesta in razbremenili promet v starem mestnem jedru, obenem pa bi lahko pridobili tudi nov družaben in prireditveni prostor.

V Komunali Izola, ki upravlja javna parkirišča v občini, so po besedah njenega direktorja Denisa Beleta izhajali iz problematike parkiranja v mestu, ki pride posebej do izraza v poletnem času, iz težav s prometnimi zastoji v starem mestnem jedru, pomanjkanja ustreznega prireditvenega prostora ter nesmiselnosti izkoriščanja površine tik ob morju za parkiranje vozil.

Parkirišče na Lonki danes lahko sprejme okoli 150 vozil, pri čemer je zanj izdanih okoli 140 abonmajev, kar pomeni, da so trenutne zmogljivosti nezadostne, je poudaril Bele.

Denis Bele

Kot je navedel arhitekt Igor Marasovič, ki je predstavil predlagano ureditev, bi na Lonki lahko zgradili etažno garažno hišo površine 6000 kvadratnih metrov. Nadzemno površino bi v celoti sprostili parkirnih mest in tam postavili paviljone, kar bi lahko namenili različnim dejavnostim. V dveh etažah bi lahko umestili okoli 390 parkirnih mest, groba ocena investicije pa je od šest do 6,5 milijona evrov.

Vodja občinskega urada za prostor in nepremičnine Marko Starman je pojasnil, da so v sredo imeli sestanek s predstavniki ministrstva za infrastrukturo. Ob zeleni luči občinskega sveta bi lahko izdelali celovito analizo, ki bi lahko postala predmet pilotnega projekta, ki bi lahko bil deležen sredstev iz sedanje finančne perspektive, predvsem pa bi se kot pilotni projekt v naslednji finančni perspektivi financiral prednostno. Projekt bi lahko pripravili v letu ali dveh, je dodal Starman.

Martina Gamboz

Svetniki so med drugim v drugi obravnavi sprejeli lokalni program kulture Občine Izola do leta 2025. Kot je navedla vodja urada za družbene dejavnosti Martina Gamboz, so prejeli veliko pripomb, kar po njenem kaže, da je javna razprava obrodila sadove.

Tako so vnesli popravek glede imena načrtovanega kulturnega centra iz Kulturni center Izola v Istrski kulturni center in določili, da se dokončanje projekta postavi v zaključek leta 2026. Dodatno so vnesli tudi novi poglavji kulturno-umetnostna vzgoja in plesno področje. Kot je poudarila Gambozova, gre pri lokalnem programu kulture za živ dokument, ki se bo v prihodnje tudi spreminjal in dopolnjeval.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  12 .11. 2021 ob  16: 06
Zanimivo; V Izoli do sedaj niso bili sposobni niti potopnega stebrička (iz Velikega trga v Verdijevo ulico) naredit, da bi "preživel" prvo večjo plimo. Si predstavljate poplavo ob plimi iz lanskega leta. Kdo bo poplačal škodo na popolnoma uničenih avtih tam notri, ker bo garaža popolnoma poplavljena. Altro che olimpijski bazen z ovirami.
S tem denarjem bi naredili preprosto nadzemno garažno hišo z 3-krat več parkirnimi mesti v bližini centra in sem prepričan, da bi se našel plac.
Taka montažna, kot jo imajo trgovski centri bi stala v enem letu z nekaj politične volje.
Istriano |  12 .11. 2021 ob  11: 47
Ovezno še ena prazna podzemna garažna hiša kot v Kopru.
anton |  12 .11. 2021 ob  10: 22
@i knov in @ stiv rivs
... če bi prebrali moj komentar do konca, bi razumeli, da sem napisal, da je "projekt" hvale vreden, vendar, da je za izdelavo projekta nenormalno dolg terminski plan 1 do 2 leti, posledično bo izvedba končana, ko pol izole ne bo več med živimi ...
... garazna hiša bi morala biti končana v dveh letih ...
Stiv Rivs |  12 .11. 2021 ob  08: 54
-2
Cari concittadini, siamo alle solite.
Za nekatere tudi to ni dobra novica.
Magari bojo organizirali še kakšno civilno inicijativo za boj proti garažni hiši.
Spet bojo našli tisoč razlogov, zakaj je tam ne bi smeli imet.
Nekdo je celo predlagal, da bi morali parkirat pri rudi in potem čakat avtobus za Izolo.
Sarò di parte, ma per me sta gente se ne dovrebbe tornare sulle Alpi, da dove è venuta.
La pastorizzia è un lavoro molto salutare.
I know |  12 .11. 2021 ob  08: 18
-4
Tudi v Izoli, tako kot v Piranu, so svetniki poudarili, da so oni, in ne stroka, glavni in bodo oni povedali kaj in kako je prav, pa čeprav temu ni tako. Je spominjalo na filme od Fellinija.
Vi, anton ali Tone, pa morate povzeti celo novico, saj omenja tudi vaše dobre predloge in želje, čeprav ne govori o mandraču.
Se non si vuole far niente, basta farlo.
anton |  12 .11. 2021 ob  08: 02
13
... pa še to sem pozabil, ispraznite mandrač "pločevine", kot so to naredili že pred leti v piranu - tartinijev trg in drugih turističnih mestih ...
... mandrač je "duša" izole, žal napolnjen s pločevino ...
... in mi se "igramo turizem" ...
anton |  12 .11. 2021 ob  07: 54
14
... težava s parkiranjem je vsem znana že vrsto let, celo desetletij, če bi se pregledal kaksen predal na občini, bi ugotovili, da imamo že vec projektov za garažne hiše v izoli ... eden je za pošto, drugi pri ladjedelnici ... vsekakor je zamisel pohvale vredna, toda terminski plan je predolg ... "projekt bi pripravili v enem letu ali dveh" - pa saj ne delate projekta za manjse mesto, če bi "brigadirji" vzeli pred 50 leti lopate v roke, bi bila garazna hiša v enemu do dveh letih narejena, ne pa narejen projekt ...
... po terminskem planu, ki ga imate za izdelavo projekta, se vprašam, kaj bo šele z izvedbo, verjetno pol sedanjih prebivalcev izole, z menoj vred, ne bo več med živimi ...