ŠE ENO USPEŠNO LETO ZA ZRS KOPER: Beležijo velik napredek in naglo rast na vseh področjih (FOTO)

Koper

V prostorih Centra humanističnih znanosti ZRS Koper so danes na novinarskem brunchu raziskovalke in raziskovalci ter vodje enot ZRS Koper predstavili delo in dosežke v letu 2023. Ob tej priložnosti so predstavili tudi novo izdano publikacijo 'Glasnik ZRS Koper – Poročilo o delu Znanstveno-raziskovalnega središča Koper za leto 2023', v katerem so predstavljeni organizacijska struktura, projekti, dosežki, dogodki in sodelavci vseh raziskovalnih inštitutov, infrastrukturnih enot in uprave ZRS Koper.

Delovanje ZRS Koper, ki v letošnjem letu obeležuje 30-letnico delovanja, je izrazito interdisciplinarno, saj gre za preplet humanističnih, družboslovnih in naravoslovnih ved. Poseben poudarek pa je na preučevanju tematik Sredozemlja in zgornjejadranskega območja. V okviru Znanstveno-raziskovalnega središča Koper deluje deset infrastrukturnih enot, ki skupaj z inštituti sledijo cilju vzpostaviti spodbudno okolje za raziskovalce in omogočati kakovostno raziskovanje sodobnih vprašanj družbe ter prispevati k njeni blaginji.

Po besedah dr. Rada Pišota, direktorja ZRS Koper, je za njimi še eno uspešno leto s številnimi raziskovalnimi in poslovnimi dosežki, k temu pa so prispevali tako raziskovalke in raziskovalci kot celotna ekipa vodstva, vključno s kakovostno podporo strokovnih sodelavk in sodelavcev. "Beležimo velik napredek in naglo rast na vseh področjih, tako kadrovsko rast kot tudi rast števila novopridobljenih nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih in tržnih projektov, povečanje sodelovanja z gospodarstvom, lokalnim in mednarodnim okoljem," je poudaril dr. Pišot.

V poročilih o delu za leto 2023, ki so jih o delu posameznih enot predstavili predstojniki, je bilo možno razbrati, da tako na mednarodnem kot domačem področju dosegajo odlične raziskovalne uspehe, rezultat tega pa je tudi razvoj in širitev. Tako je bil v lanskem letu ustanovljen nov inštitut - Inštitut za vinogradništvo in vinarstvo, ki je že deseta infrastrukturna enota v okviru ZRS Koper.

Organizirana so bila številna mednarodna znanstvena in strokovna srečanja, poletne šole in drugi dogodki, usmerjeni v promocijo znanosti. Pohvalijo pa se lahko tudi s številnimi odmevnimi znanstvenimi objavami ter nagradami in priznanji, ki so jih prejeli njihove raziskovalke in raziskovalci. V okviru Annales ZRS, znanstvene založbe ZRS Koper, so izdali več publikacij (znanstvene in strokovne monografije, učbeniki in priročniki).

Lani so pristopili k reševanju dolgotrajne prostorske problematike. Tako so odprli nove prostore v Palači Tiepolo-Gravisi na Kreljevi ulici v Kopru, v sodelovanju z Mestno občino Koper ter ob podpori Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in inovacije so pripravili gradbeno dokumentacijo za obnovo Palače De Belli v Kopru ter izgradnjo Kompetenčnega centra za oljkarstvo in mediteranske kulture na Plavjah. Prav tako sta pomembna pridobitev in začetek prenove Palače De Belli, ki bo zagotovila ustrezne prostore za delovanje družboslovnih inštitutov in uprave ZRS Koper.

V zvezi z načrti za prihodnost je dr. Pišot povedal, da trenutno zaključujejo strategijo ZRS 2030, v kateri si bodo zastavili naslednje korake. "Mislim, da je tu še dovolj neizčrpanega prostora, usmerjenega v mediteransko okolje oz. okolje, kjer mora Koper postati vodilni na mednarodnem in ne samo v domačem okolju. Z infrastrukturnimi projekti, ki smo si jih zastavili, bomo lažje to tudi dosegli," je optimistično povedal dr. Pišot.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija