ŠE ENA NOVOST: Ob prihodu v Slovenijo z letalom ali križarko je priporočljivo izpolniti obrazec za sledenje

Slovenija

Ob prihodu v Slovenijo z letalom ali ladjo za križarjenje je treba že od včeraj naprej izpolniti evropski elektronski obrazec za potrebe sledenja potnikov (dPLF). Izpolnjevanje tega obrazca sicer ni obvezno, bo pa v veliko pomoč epidemiologom, so ob uvajanju ukrepa pojasnili na ministrstvu za zdravje.

Epidemiološka služba Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) bo podatke, ki jih bodo potniki posredovali s tem obrazcem, uporabila za hiter stik s potniki in njihovimi kontakti za preprečevanje nadaljnjega širjenja bolezni in zaščito zdravja potnikov, če bo to potrebno.

Obrazec namreč omogoča lažje in hitrejše zbiranje ter izmenjavo podatkov med državami članicami EU, s čimer je sledenje stikom potnikov bolj učinkovito in uspešno.

Obrazec bodo izpolnjevali vsi potniki, "tako tujci kot slovenski državljani, ki bodo vstopali v Slovenijo z letalom ali ladjo". To bo veljalo za vse lete, tudi zasebne, v ladijskem pa samo za potnike ladij za križarjenje.

Izpolnil naj bi ga vsak posameznik, tudi če potuje z družino ali kot del skupine. Lahko pa se bo uporabilo en uporabniški račun za oddajo do petih obrazcev za družino ali člane skupine.

Posadki letala ali ladje tega obrazca ne bo treba izpolniti. Prav tako ga ne bo treba izpolniti potnikom, ki bodo ostali v tranzitnem območju letališča. Slovenski dPLF obrazec je že del evropskega elektronskega sistema PLF in je dostopen na spletnem naslovu https://app.euplf.eu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija