ŠE ENA MORA LASTNIKOV PSOV: Na Primorskem nevarne gosenice borovega prelca

Živali

Spomladi našim štirinožnim prijateljem poleg klopov pretijo tudi nevarne gosenice. Značilne so predvsem za obalno območje, kjer raste veliko borovcev. Zakaj so nevarne za naše pse in kako prepoznamo simptome okužbe, nam je pojasnil veterinar Leonard Baričevič.

Poznamo dve vrsti, gosenice hrastovega prelca in borovega prelca, a za obalno območje so značilne predvsem gosenice slednjega. V pomladnih mesecih izlegajo jajčeca in se množijo, zato jih je največ ravno marca in aprila, srečamo pa jih lahko tudi poleti. Gosenice živijo v gnezdih, premikajo pa se po tleh v sprevodih oziroma dolgih kolonah. Predvsem so "zanimive" za pse, ki jih radi poližejo, vdihnejo ali pogoltnejo, pove Baričevič.

Samo v zadnjem tednu so v Veterinarskem centru Elbivet obravnavali že dva primera okužbe.

Gosenice so prekrite z majhnimi strupenimi dlačicami. "Če te pridejo v stik s sluznico, se pravi s smrčkom, jezikom ali notranjim delom gobčka, povzročijo opekline in ožganine. Pride do odmrtja celic," pojasnjuje veterinar. Med najhujšimi posledicami so lahko tudi nekroza jezika in amputacija dela jezika.

Če psi gosenico zaužijejo ali vdihnejo, to lahko povzroči "bruhanje, drisko, povišano temperaturo ter celo anafilaktični šok. Slednji povzroči velike težave pri dihanju, živali lahko brez pravilne oskrbe celo poginejo," dodaja Baričevič.

Jezik 2. dan po stiku z gosenico (levo) in 7. dan po stiku (desno) 

Kaj lahko stori lastnik?

V pomladnem obdobju je pametno imeti pse na povodcih, še posebej, če se sprehajajo v bližini borovcev. "V kolikor psiček zagrabi gosenico, je potrebno poskrbeti, da jo čim prej izpusti – ob tem je treba opozoriti, da se tudi človek gosenice ne sme dotikati z golimi rokami –, mesto stika pa sprati z oblino količino vode. Če je le možno, mesto stika hladimo, seveda pa tudi hitro obiščemo veterinarja," svetuje Baričevič.

Gosenica borovega prelca je nevarna tudi za ljudi. "Mi smo jim sicer manj izpostavljeni, ker ne ovohavamo tal in gosenic ne uživamo. A če pridejo v stik z našo kožo, povzročijo srbečo reakcijo, ob morebitnem vdihu pa težave z dihanjem," pravi Baričevič.

Leonard Baričevič 

Kako lastnik prepozna simptome okužbe?

Spomladi našim štirinožnim prijateljem grozijo tudi klopi

"Bolečina na mestu stika, oteklina, rdečica, povečano slinjenje," znake okužbe našteje veterinar. Ob tem mora lastnik psu temeljito pregledati gobček, če je v njem morda ostala gosenica, in psa čim prej odpeljati na pregled k veterinarju. 

Deli novico:

Priseljenci |  18 .11. 2018 ob  15: 05
še ene priseljenske živali
Prisoje |  06 .04. 2018 ob  06: 03
Na drugi strani ceste garažne hiše v Prisojah sta ob cesti dva borovca tik nad pločnikom,kjer hodijo ljudje in šolarji (otroci),tudi ta drevesa imajo na vejah gnezda teh gosenic in mi je čudno kako je mogoče,da tega noben ne vidi.Delavce Marjetice,ki so urejali drevesa na parkirišču sem kot mimoidoči na to opozoril,pa so mi rekli,da bi to morali urediti stanovalci sami in je za njih zgodba končana.Kdo bo to uredil,če ta drevesa rastejo na nikogaršnji zemli?
zoran13 |  05 .04. 2018 ob  13: 51
12
Leta 1977 smo imeli mladinci lokalno delovno akcijo Gabrovica 77, kjer smo urejali cesto, šli smo pa od odcepa ceste za Črni Kal do Socerba, kjer smo iz borovcev odstranjevali sive kepe v katerih so bile gosenice. Vse to smo s karjolami vozili na velik kup in kasneje uničili oziroma zažgali. Še sedaj se vidi na tem predelu, pa tudi ob avtocesti, sive kepe, ki pa jih žal dandanes, nima več kdo odstranjevati in s tem pomagati ljudem, živalim in predvsem naravi.
luka |  05 .04. 2018 ob  13: 28
takim kot je leo eni pravimo GOSPOD ČLOVEK.