ŠE ENA "CVETKA" SLOVENSKEGA ZDRAVSTVENEGA SISTEMA: ZD Izola aktivno rešuje nastalo situacijo

Izola

Poročali smo že, da se je ob upokojitvi zdravnika družinske medicine, dr. Andreja Dernikoviča, v Izoli pokazala popolna neurejenost področja prenosa pacientov na druge zdravnike. Ker zdravstveni dom ne sme razpolagati s seznami pacientov upokojenega zdravnika, so o tem obveščali preko različnih kanalov, tudi preko medijev. Z vprašanji, kako bodo rešili zagonetno situacijo, smo se obrnili na ministrstvo za zdravje in zavod za zdravstveno zavarovanje, ki pa nam še nista odgovorila na vprašanja. Direktor ZD Izola, Evgenij Komljanec, pa bo, kot nam je zagotovil, o nastali situaciji seznanil tudi občinski svet.

Naša bralka Nataša Vodopija je 5. aprila letos po pošti prejela dopis Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, v katerem so ji sporočili, da se je njen dolgoletni osebni zdravnik, dr. Andrej Dernikovič, upokojil. Nato pa je ugotovila, da so se že s 1. aprilom zapolnila vsa mesta za paciente pri dr. Branki Radi, ki je nadomestila upokojenega kolega. Zasedeni pa so tudi že vsi drugi osebni zdravniki v Izoli. 

"Od teh ljudi bi pričakovala vsaj malo občutka," se Vodopija jezi nad dejstvom, da je za zamenjavo izvedela nekaj dni prepozno in tako "izpadla ven"

Sistemska zagata ob neobveščanju pacientov s strani ZZZS?

"Še pred nekaj leti je nadomestni zdravnik 'podedoval' paciente odhajajočega zdravnika. Stvar se je z GDPR zakomplicirala in nadomestni zdravnik nima vpogleda v pacientove podatke," dodaja drugi bralec. Brez osebnega zdravnika je ostala njegova mama. "Moje mnenje je, da morajo biti pacienti o tem obveščeni tudi prek uradnih kanalov," pravi bralec.

Odgovorni za nastalo situacijo, ministrstvo in zavod, še molčijo

Vprašanja, kaj mora storiti pacient v primeru, ko gre njegov osebni zdravnik v pokoj oziroma zaradi kakšnega drugega razloga ne opravlja več svojega dela, ter kako pacient sploh pride do te informacije, smo naslovili na ministrstvo za zdravje in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Njihove odgovore še čakamo.

Evgenij Komljanec, direktor ZD Izola

V ZD Izola aktivno ukrepajo, opozarjajo pa, da gre za sistemsko težavo 

Da gre za sistemsko težavo, poudarja direktor ZD Izola, Evgenij Komljanec"Pomanjkanje družinskih zdravnikov je dejstvo. V Sloveniji smo imeli leta 2019 samo 65 družinskih zdravnikov na 100.000 prebivalcev, povprečje držav EU pa je 104," pojasnjuje in dodaja: "2020 je bilo 61.009 zavarovanih oseb, ki niso imeli izbranega osebnega zdravnika, leta 2022 nima izbranega osebnega zdravnika že 130.000 zavarovanih oseb." Ob tem ni zanemarljivo niti dejstvo, da je bilo v obdobju med leti 2011 do leta 2021 razpisanih 1060 mest za specializacijo iz družinske medicine, zasedenih pa le 696.

Komljanec bo s problematiko na prihodnji seji seznanil izolski občinski svet, saj vsi družinski zdravniki v kraju presegajo limit, nad katerim lahko odklanjajo paciente. Dr. Dernikovič je denimo imel nekaj čez 1534 pacientov (kar predstavlja 2556 glavarinskih količnikov), dr. Radijeva pa že svojih 459 pacientov (501 količnik).

"Zgornji limit za odklanjanje pacientov je 1895 količnikov, torej sta v seštevku imela pacientov za 1,6 ambulante," pojasnjujejo v ZD Izola, kjer so se sicer organizirali in v vmesnem času za paciente, ki niso uspeli izbrati zdravnika, vzpostavili posebno telefonsko številko (070 944 544) ter elektronski naslov (adn@zd-izola.si). Pacienti brez zdravnika se lahko naročijo in uredijo vse, kar potrebujejo glede svoje zdravstvene obravnave.

Osebnega zdravnika si sicer lahko izberemo s seznama razpoložljivih zdravnikov, ki ga vsak začetek meseca ažurira ZZZS, pri čemer velja napotek, naj izbira poteka med zdravniki iz dotičnega seznama, katerih zasedenost ne presega 110 odstotkov. Ob tem Komljanec opozarja, da si zdravnika izbere vsak sam, tega namesto njega ne moreta storiti ne zdravstveni dom in ne ZZZS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
pajade |  19 .04. 2022 ob  22: 46
ZZZS naj pacientom lepo vrača denar z obrestmi, če ne more / noče zagotoviti zdravnika.
 |  17 .04. 2022 ob  18: 34
Vsa krivda za nastalo situacijo je na strani ZD Izola in njenega direktorja ,ki je takšno manipulacijo z njihovimi pacienti dopustil. Namesto da bi točno določil pogoje kako bo prevzela zdravnica posel in paciente od upokojenega zdravnika dr Drnikoviča. Sabo prinesla 500 pacientov in so na takšen način vsi pacienti od dr Drnikoviča ostali brez.1.aprila je bila lista izpopolnjena ,obvestilo o potrebi za izbiro novega zdravnika pa prispelo 5,aprila po pošti. Mogoče je pa padlo kaj denarjajQuery11230069598875579296_1650210198032??
Hiphop |  16 .04. 2022 ob  18: 42
Standard Slovenije. Zdravstvo je za en k. in vse skupaj s tem povezano tudi
ZigaZois |  16 .04. 2022 ob  09: 38
23
Zdravstveno zavarovanje (obvezno) plačujemo vsi zaposleni. Za ljudi, ki niso izbirčni bi morala ZZZS poskrbeti, da ima osebnega zdravnika v občini, kjer ima prijavljeno prebivališče. Vsak zdravstveni dom bi moral imeti vsaj enega zdravnika, ki ima še malo rezerve. Torej kateri-koli občan dobi zdravnika in če mu ta ni všeč naj si ga poišče drugje. Zdravnik v drugi občini predstavlja tudi težavo s prevozom do ambulante saj težje bolan človek ne more na avtobus, vsak pa si ne more privoščit taxi za obisk zdravnika. Nimajo pa vsi te sreče, da imajo več voznikov doma. ki te lahko peljejo.
ZZZS pobira denar in ga deli - zato je njihova odgovornost, za tako stanje!