ŠE EN KOPRSKI DOM UPOKOJENCEV NA UDARU KORONAVIRUSA: V Izoli in Luciji pa je stanje popolnoma drugačno

Koper

Medtem ko je Obalni dom upokojencev Koper postal žarišče koronavirusa, se s covidom-19 od začetka letošnjega leta spopadajo v še enem domu za upokojence v koprski občini. Popolnoma drugačna situacija je medtem v Izoli in Luciji.

Tako v Domu upokojencev Izola kot v Centru za starejše občane Lucija trenutno ne beležijo okužb s covidom-19, ne pri oskrbovancih ne pri zaposlenih. V izolskem domu so zato omogočili obiske svojcev, in sicer po predhodnem dogovoru s socialno službo, piše na spletni strani doma. Obiski so že nekaj časa dovoljeni tudi v lucijskem centru za starejše občane, kjer se koronavirusu uspešno upirajo že več kot poldrugi mesec, nam je povedala direktorica Marinela Šavle Reščič.

Popolnoma drugačno je stanje v koprski enoti Doma upokojencev Ptuj v Olmu. Tam je trenutno okuženih 16 stanovalcev in šest zaposlenih, so nam sporočili iz doma. "Okužbe se v zadnjih dneh niso povečale, pojavljajo se še posamezni primeri na nadstropjih, kjer so se pojavile prve okužbe. Dejstvo pa je, da če precepljenost stanovalcev ne bi bila tako velika, bi se okužbe širile hitreje in bi jih bilo več," je pojasnila direktorica Vesna Šiplič Horvat.

"Cepivo potrebuje določen čas, da zagotovi večjo imunost, v tem času se stanovalec ob stiku z virusom še lahko okuži, kar se je zgodilo tudi pri nas. Vnos virusa je možen na več načinov, preko zaposlenih, preko obiskovalcev, kontaktni prenos v delovnem okolju ... kar se v primeru pojava pozitivnih stanovalcev v posamezni enoti lahko zelo hitro zgodi," je dodala. V Olmu so prve pozitivne primere zabeležili 6. januarja, ko stanovalci še niso bili cepljeni z 2. dozo cepiva, po podatkih proizvajalcev pa je zaščita po prvem odmerku cepiva približno 40-odstotna.

Do sedaj se je v koprski enoti Doma upokojencev Ptuj cepilo 112 stanovalcev oziroma 84 odstotkov ter 11 zaposlenih oziroma 14,3 odstotka. "Se pa še vedno pojavlja med zaposlenimi interes po cepljenju, vendar cepiva zaenkrat ni dovolj, saj so zaloge manjše od povpraševanja," so še pojasnili v domu. Po njihovih navedbah stanovalci, ki so bili cepljenji, okužbo s koronavirusom prebolevajo v blagi obliki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija