ŠE EN COVID ZAPLET NA VRATIH BOLNIŠNICE: Varnostnik porodnici tik pred iztisom otroka pred nos pomolil epidemiološki vprašalnik

Slovenija

Še eden od nesmiselnih zapletov se je pred dnevi zgodil na vratih ljubljanske porodnišnice, kamor je v spremstvu partnerja in obporodne spremljevalke (dule) prišla porodnica z rednimi popadki, ki so nakazovali na skorajšnje rojstvo otroka. Varnostnik je namreč rojevajoči ženski predložil epidemiološki vprašalnik ter skupino opomnil, da sme porodnico v zadnji fazi poroda spremljati ena oseba. Zaradi nastale situacije se je celo vnel prepir.

Fotografija je simbolična. 

"Mojo varovanko in njenega partnerja sem pospremila do ljubljanske porodnišnice na porod njune druge deklice. Lani smo prvič smeli iti v porodno sobo skupaj, letos žal ne," svojo pripoved začenja obporodna spremljevalka Simone Kindermann. Kot je opisala na družbenem omrežju Facebook, so v porodnišnico prispeli s konkretnimi popadki, ki so že najavljali skorajšnje rojstvo, saj si je mamica želela čim dlje ostati doma.

Na vhodnih vratih jih je ustavil varnostnik in dejal, da ne smejo naprej, da mora porodnica "izpolniti vprašalnik za covid, da naj pripravi materinsko knjižico in nič drugega". Prišlo je do prepira, saj porodnica nikakor ni bila v stanju, da bi izpolnjevala vprašanik, ki ga je nato namesto nje izpolnila dula. "Partner se je kregal z varnostnikom, ta mu je grozil s policijo ..." je dogajanje opisala dula in dodala, da se je porodnice naposled le usmilila ena od babic iz porodnišnice, ki je najverjetneje slišala hrup in žensko odpeljala v porodno sobo, kjer je čez 20 minut rodila.

"Nimam besed, s katerimi bi lahko dovolj močno izrazila jezo, ogorčenje, razočaranje, poneumljanje ... ljudi in človeškega dostojanstva," je svoj zapis zaključila dula.

Danes ponoči: mojo varovanko in njenega partnerja sem pospremila do ljubljanske porodnišnice na porod njune druge...

Objavil/a Roditi z nasmehom, Simone Kindermann - izobraževanje dne Sreda, 23. september 2020

Iz ljubljanskega UKC-ja so za Slovenske novice pojasnili, da je varnostnik sprva opozoril spremljevalko, naj si nadane masko (partner in porodnica sta jo že nosila) in pozval nosečnico k izpolnitvi epidemiološkega vprašalnika. "Nosečnica in partner sta nato vstopila v avlo, kjer je ona sedla v fotelj. Varnostnik je dejal, da bo poklical sprejemno babico, partnerju pa obenem povedal, da bo pospremljen v porodno sobo, ko ga bodo poklicali, do takrat pa naj počaka zunaj (tako, kot je dogovorjeno in zapisano v protokolu). Gospod ni želel oditi, rekoč "ne bom izstopil, tudi, če pokličete policijo". Varnostnik s policijo ni 'grozil', ni je niti omenjal," pravijo in dodajajo, da je prepir res slišala babica iz sprejemne ambulante in pristopila, odpeljala nosečnico v ambulanto, gospoda pa napotila ven. "Na njen poziv je nato izstopil. On in spremljevalka sta čakala zunaj, pred vrati. Kasneje so ga poklicali k porodu, izpolnil je obrazec 'izjava spremljevalca ob porodu' in bil s strani strežnice pospremljen v porodni blok," so še zapisali v odgovoru.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .09. 2020 ob  11: 47
Kdo ve , ali je dula prisotna tudi ob spočetju ,ali samo ob rojstvu otroka?
vseved |  29 .09. 2020 ob  11: 46
@td , zakaj , zakaj? Gospa je imela ob sebi dulo , ki je storkovnjakinja za te stvari, saj ima narejen tečaj v Avstriji !
td |  29 .09. 2020 ob  11: 02
Kaj pa je čakala zadnjo sekundo in reskirala, da bi rodila morda že v vozilu. Če bi pa imela okužbo in bi potem bilo pol osebja ali drugih pacientk okuženih, pa bi bil vik in krik čez bolnišnico.