ŠE DANES ČAS ZA VPIS NA FAMNIT: Z jutrišnjim dnem se izteka drugi prijavni rok

Koper

"Z upoštevanjem vseh delov enačbe o ukrepih za zajezitev širjenja virusa, smo izračunali, da letos le lahko v živo proslavimo 10. obletnico tabora ‘Matematika je kul’," so sporočili s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem. Tabor je potekal ta teden, pridružilo pa se jim je šest dijakov iz različnih krajev in z enotno željo za odkrivanje lepot matematičnega sveta.

Na predavanjih so spoznavali kriptografijo, se učili o barvanju grafov in zemljevidov, dobili vplogled v načela trgovanja s finančnimi instrumenti. Poleg tega so izvedeli tudi, kako zelo prisotna je matematika v športu ter kako lahko šport uporabimo za učenje in poučevanje matematike.

Dijaki so se pomerili v različnih miselnih igrah, med drugim se je odvijal tudi turnir v igri SET, kjer je zelo prav prišlo znanje iz področja verjetnosti in kombinatorike.

"Sicer se je teden začel z vremensko osvežitvijo, vendar pa številke na termometru niso padle dovolj nizko, da bi naše mlade matematike odvrnile od skoka v morje. Poleg plaže pa so bile na sporedu tudi druge družabne aktivnosti: filmski večer, peka palačink in celo praznovanje rojstnega dne enega izmed udeležencev," še sporočajo. Dijaki, ki so se tabora udeležili v prejšnjih letih, so potrdili, da je matematika res kul.

Več podrobnosti o taboru si lahko preberete tukaj.

UP FAMNIT organizira tabor z namenom popularizacije matematike, saj želi mladim s primeri iz prakse pokazati, da je lahko ta tudi zabavna, zanimiva in predvsem uporabna. Udeleženci, ki se na tabor vračajo že nekaj let, pa so dokaz o doseženem namenu in uspehu tabora. Letošnja izvedba tabora upošteva vse potrebne ukrepe, ki zagotavljajo varnost udeležencev, spremljevalcev, izvajalcev predavanj in vseh drugih sodelujočih.

Če vas zanima študij Matematike ali Matematike v ekonomiji in financah na UP FAMNIT, so v drugem prijavnem roku, ki se izteče 27. avgusta, na dodiplomskem študijskih programih Matematika ter Matematika v ekonomiji in financah še na voljo prosta mesta. Prosta mesta so tudi na ostalih članicah Univerze na Primorskem. 

Študij lahko tudi nadaljujete na podiplomskih študijskih programih Matematične znanosti ali Matematika s finančnim inženiringom. Prvi prijavni rok za podiplomske študijske programe se izteče 26. avgusta, na podiplomski študij pa se lahko prijavite še v drugem roku, ki traja od 9. do 14. septembra 2021.

Več informacij o prijavno-sprejemnem postopku za vpis na Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije lahko najdete na tej povezavi.