SE BOMO LETOS IZOGNILI VELIKIM ROJEM MEDUZ V NAŠEM MORJU? "Situacija se lahko hitro spremeni"

Koper

Temperatura morja se trenutno giblje okrog 24 stopinj Celzija in se postopoma povečuje, s tem pa tudi prisotnost meduz. Da tudi letos ne bo šlo brez njih, priča dejstvo, da so jih kopalci že opazili na posameznih predelih slovenskega morja.

Fotografija je simbolična.

Vsakdo je že doživel neprijetno srečanje z meduzo, ki mu je sledil manjši ali večji ožig. V preteklih letih so se pojavljale precej množično, med njimi tudi strupena kompasna meduza. Da je slednja spet prisotna, potrjuje tudi dejstvo, da je rovinjski center za raziskovanje morja prejel prijavo več primerov tako kompasne meduze kot uhatega klobučnjaka in morskega klobuka. V Sloveniji zaenkrat večjega števila meduz niso opazili.

"Podatkov, da bi bili prisotni veliki roji meduz, nimamo, vendar se situacija lahko spremeni na hitro," pojasnjuje dr. Andreja Ramšak, strokovno-raziskovalna svetnica na Nacionalnem inštitutu za biologijo z Morske biološke postaje Piran. "Prostorska razporeditev je odvisna od več dejavnikov, a to velja za večje površine, kot je slovensko morje. Ob obali je opažanj več, ker je več obiskovalcev in plitvo morje, klobučnjaki pa so lahko tudi v globlji vodi in jih ne opazimo."

Posebej vzbujajo skrb strupene kompasne meduze. Te so bile lani že prisotne v slovenskem morju, za letos pa to še ni znano. Vendar ni odveč opozorilo, da so jih v manjšem številu opazili že maja. "Kompasne meduze smo opazovali pri nas že od meseca maja naprej v manjšem številu," pojasnjuje Ramšakova.

Kot kaže, bo letošnje poletje minilo brez morskega klobuka, ki je v preteklih letih preplavil naše morje. Tržaški oceanografski inštitut napoveduje, da bi lahko poletje na Jadranu minilo brez njegove prisotnosti v plitvem morju ob plažah, saj ga do sedaj niso opazili.

Ob srečanju z meduzami strokovnjaki priporočajo previdnost ter opozarjajo, naj se meduz ne dotikamo, četudi vrste, ki so prisotne v Jadranskem morju, niso strupene in za ljudi življenjsko ogrožajoče. V primeru ožiga, ki seveda lahko zelo boli, moramo mesto izpirati z morsko in ne sladko vodo, saj slednja strup tega ožigalkarja še bolj aktivira.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  07 .07. 2023 ob  20: 05
Meduzam mogoče, žabarjem pa sigurno ne.