SE BO PRIDRUŽIL PROTESTOM TRŽAŠKIH MIROVNIKOV? "Zgrožen sem nad tem kazanjem mišic, kamor sodi tudi obisk ameriške letalonosilke"

Koper

V Trstu se bo te dni nahajala največja in najmočnejša vojaška ladja, ameriška letalonosilka na jedrski pogon Gerald Ford s skoraj 5000 vojaki in 90 letali, večinoma lovcev F18. Veliko ameriških vojakov naj bi obiskalo tudi Slovenijo. Glede na perečo varnostno in okoljsko problematiko in vojno v Ukrajini smo za komentar prosili Aurelia Jurija, mirovnika in nekdanjega poslanca državnega zbora in evropskega parlamenta.

Kako kot mirovnik spremljate novice o povečani ameriški vojaški prisotnosti ob slovenski meji?

Zgrožen sem nad količino idiotizma, ki so si ga privoščile politične elite, vzhoda in zahoda. Človeštvu so šteti, če že ne dnevi, zagotovo leta, v najboljšem primeru desetletja. Kar nam je narava, zlasti podnebje, pokazala nedavno, pa ne samo nam, dobremu delu sveta, je le pokušina. Nujno je skupno in kot še nikoli odločno ukrepanje, z roko v roki vsi, od Rusov do Američanov, od Evropejcev do Indijcev in Kitajcev, do vseh ostalih delov sveta, pri zajezitvi posledic podnebnih mutaciji, konkretno pri uresničevanju vseh dosedanjih mednarodnih dogovorov temu v prid. A odločevalci usode sveta si kažejo mišice in trošijo milijarde in milijarde, ki bi morale iti k boju s podnebjem, za preparate, ki krepijo mišično maso. Zgrožen sem nad tem kazanjem mišic, kamor sodi tudi omenjeni obisk ameriške letalonosilke. In zgrožen sem nad politiko tudi naše oblasti, ki ne uvidi, da ta pot, ki ji prispevamo z našo aktivno udeležbo pri Natu in EU v prid neprestanemu oboroževanju, vodi le v pogubo.

Napovedani so protesti mirovnih organizacij; ali se bodo protesti organizirali tudi v Sloveniji oziroma kaj mirovniki ob tem pripravljate?

Povabljen sem k protestom, ki jih organizirajo tržaški mirovniki, s katerimi sodelujem že vseskozi, a mi zdravstvene okoliščine doma ne omogočajo, da bi bil z njimi na shodih. Pri nas pa kakega mirovnega gibanja ne vidim, vem le, da nas je kakih sto in več podpisnikov in somišljenikov dosedanjih pozivov k iskanju poti k pogajanjem in k miru ob vojni v Ukrajini, a smo skoraj vsi pri poznih letih. Pozval sem večkrat gibanja Glas Ljudstva in 8. marec ter 'Jenulove kolesarje', kjer je več mladih, da bi se nam pridružili pri ugovarjanju politiki Nata in EU ter seveda naše domače v zvezi z ukrajinskim konfliktom, in sicer pri zagovarjanju našega ustavnega načela o reševanju kriz z mirovno politiko in kulturo miru in nenasilja, a ni bilo odziva, tako da ne računam na kake manifestacije tudi pri nas.

Ali taka vojaška prisotnost ZDA pomeni večje varnostno tveganje za Slovenijo in naš istrski konec?

Moj odgovor je DA. Pa ne pozabimo, tu blizu so tudi jedrski projektili v Avianu. Že samo s tem, da smo v Natu in da smo poslali orožje Ukrajincem, smo si nakopali status sovražne države s strani Rusije. In biti njihov sovražnik me vse prej kot pomirja. Bil sem že leta 2003 proti vstopu v Nato ter že takrat napovedoval, kar se nam danes dogaja. Danes sem še bolj zgrožen in zaskrbljen nad tem članstvom, ki nas ne ščiti, ampak prej ogroža. Čimprej ven z njega!

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  16 .09. 2023 ob  16: 38
-2
e, dragi bošteran, morda znaš brati, ma ne razumeš. koprski, piranski, baia di Muggia ...vse to je del tržaškega zaliva...preberi vse od začetka do konca in ne samo tisto, kar ti tebi pride prav....in zdaj bašta, se mi ne da več razlagati, kar znajo že v osnovni šoli!!!! lep dan in ven iz NATO!!!
JKDWingChun |  16 .09. 2023 ob  13: 17
-1
@Kokodek evo ti na pa si preberi..Ce znaš.
Zahodna obala je nizka in peščena, z mnogimi skalnatimi otočki (trécami, it. trezze), vse do Pancana/Monfalcone (v Tržiškem zalivu; it. Golfo/Baia di Panzano). Severovzhodna obala, od izliva reke Timave dalje, predstavlja skrajni rob kraške planote, ki objema mesto Trst in njegovo mestno nabrežje ter se nato razčleni v Miljski (it. Baia di Muggia), Koprski in Piranski zaliv.
JKDWingChun |  16 .09. 2023 ob  13: 12
-1
@Kokodek mora bit da imas neko drugo wikipedio ali pa ne preberes vsega. Ne mi bubat da je Ankaran, Koper, Izola v tržaškem zalivu dej. Prav lepo piše tržaški, koperski in piranski zaliv.
Ampak ok ce ti pravis da je vse skupaj tržaški zaliv..pa naj ti bo
kokodek |  16 .09. 2023 ob  07: 45
bošteran, vre, ki si prespal zemljepis, oglej si wikipedijo glede tržaškega zaliva
Kaj te briga  |  15 .09. 2023 ob  19: 52
Ta vsemogočna ameriška barka,predstavlja kup dr.... eka, za eno samo rusko raketico! E stivi rivi fašizem in nacizem tokrat domuje v Ameriki in EU! SLAVA RUSIJI ????????
VEN IZ NATA
JKDWingChun |  15 .09. 2023 ob  18: 49
Kar delite minuse. Samo podpirate tega putanjerja!
@Kokodek: jaz pa verjetno se marsikdo tu pa verjame da mi zivimo v koprskem in piranskem zalivu. Ti ce zivis v tržaškem...e che cazzo ci fai qui?
kokodek |  15 .09. 2023 ob  17: 07
-1
vse klobasače tu spodaj vabim, da se v nedeljo odpravijo na protest v Trst, ob 11. uri na Piazza della Borsa. Tudi mi živimo v tržaškem zalivu, samo povem, če ne veste....
japajade |  15 .09. 2023 ob  09: 20
-1
Vsem klobasačem in nasprotnikom prihoda letalonosilke priporočam, da se poslužijo način protesta na način že pokojnega Marka Breclja, ki je njega dni iz Markovca na letalonosilko v koprskem zalivu streljal s karbidom ! Naj se potem ti vsi , moj prijatelj bi dejal "hrabroslavi" , skupinsko slikajo za FB in lahko gredo zadovoljno nazaj v svoje mišje luknje, od koder so tudi prišli ! Mimogrede, Aurelio Juri, kot eklatanten predstavnik slovenske dvoličnosti je zadnji, ki bi lahko kakorkoli protestiral ali komentiral ! Pika !
SudoMaGodo |  15 .09. 2023 ob  06: 59
-8
Če bi se mi tako obnašali v devetdesetih kot nekateri danes želijo, da bi se Ukrajina bi verjetno danes imeli Slobodana za predsednika, ali kakega njegovega potomca in bi se pogovarjali v švasanih črkah, kar mislim, da bi delu tukašnjih kroničnih komentatorjev celo pasalo. Mrš.
JKDWingChun |  14 .09. 2023 ob  23: 06
-7
Prvo kot prvo vso to govorenje in pisanje ne bo pomagalo nič ker so vsi ostali močnejši in imajo več vpliva kot pa mi ki pišemo tu za brezveze ali pa folk ko gre protestirat. In kaj bojo dosegli? Nula! Rszen to da jih bo mogoce kamera od tv posnela. Se vedno bojo naredili tko kot si zadali. Letalonosilka bo prisla in to je to. A kot drugo Aurelio nebi ti raje swingal kot pa se še vedno neki gural v medije? Tko samo vprašam..za frenda hahahahaha
kokodek |  14 .09. 2023 ob  15: 45
10
na Lonki v Izoli je vsak petek ob 18. shod za mir in protest proti vojni v Ukrajini in proti vsem vojnam, proti oboroževanju. Ven iz NATO!!!
Zarja |  14 .09. 2023 ob  15: 37
14
Domov zginite ameri.
1