SDS zahteva izredno sejo glede projekta Teš 6

SDS je danes vložila zahtevo za sklic izredne seje DZ, in sicer v zvezi z "neobvladovanjem investicije v šesti blok Termoelektrarne Šoštanj" (Teš 6). Kot je izpostavil poslanec SDS Andrej Vizjak, nihče ne ve, kaj se dogaja na tem projektu, kakšne bodo posledice projekta za HSE, za slovensko energetiko in javne finance.

V zahtevi za sklic seje v SDS izpostavljajo tudi predlog priporočil, ki bi jih DZ obravnaval na seji. "Vlada naj poroča o zavezah, ki jih je sprejela julija lani in naj objavi ocene tveganj, povezanih s tem projektom. Če bodo cene električne energije nizke, obveznosti do plačil posojil pa so dejstvo, bomo soočeni z visokimi izgubami HSE in Teša," je na novinarski konferenci v Ljubljani poudaril Vizjak, ki se sprašuje, od kod bo vlada črpala denar za pokritje te izgube.

Izpostavil je, da zadeva v zvezi s projektom šestega bloka ni rožnata in da ta vlada ni kriva, je pa odgovorna in dolžna iskati rešitve. "Čakati, da se bo zgodilo, karkoli se že bo, je neodgovorno," je dejal Vizjak, ki je prepričan, da projekt šestega bloka ogroža slovensko energetiko in javne finance.

Vizjak je komentiral tudi odgovor ministra za infrastrukturo in prostor Sama Omerzela na vloženo interpelacijo. Ocenil je, da je odgovor značilen za delovanje ministra, aroganten, nevsebinski, ter pritrjuje večini očitanih mu dejanj.

"Ne vem, kako minister ne razume, da kot najvišji funkcionar, kot minister ne more hkrati sklepati poslov s državo," je dejal Vizjak in dodal, da Omerzel v odgovoru zavaja in laže.

Poslanec je prepričan, da Omerzel ne razume svojega temeljnega poslanstva, da je kot minister odgovoren, da skrbi za korist in dobrobit državljanov in da mora zasebne posle postaviti ob stran. "To je zadosten pogoj in razlog, da minister ne more več opravljati te funkcije," je dejal.

Deli novico: