SDS PROTESTIRA: Zaradi nestrinjanja z razdelitvijo mest v delovnih telesih DZ ne bodo predlagali svojih kandidatov

Slovenija

Kolegij predsednice DZ Urške Klakočar Zupančič je danes razdelil mesta v parlamentarnih delovnih telesih, ki pripadajo posameznim poslanskim skupinam. S sprejetim razrezom se niso strinjali v poslanski skupini SDS, ki zato pred sredino izredno sejo DZ ne bo predlagala svojih kandidatov za ta mesta.

Kolegij predsednice je imel danes na mizi predlog odloka o ustanovitvi in nalogah delovnih teles DZ. Po predlogu, o katerem bo DZ glasoval na izredni seji v sredo, bo v DZ še naprej delovalo 21 delovnih teles, od tega osem komisij in 13 odborov.

Medtem ko pri potrditvi tega predloga v poslanskih skupinah ni bilo zadržkov, pa se je zapletlo pri potrjevanju sklepa o določitvi števila mest poslanskih skupin v delovnih telesih zbora in o določitvi poslanskih skupin, ki jim pripadajo mesta predsednikov in podpredsednikov delovnih teles.

Po prvotno predlaganem razrezu bi namreč poslanski skupini SDS pripadlo šest predsedniških mest v odborih, poslancem NSi pa dve. A je začasni vodja poslanske skupine NSi Jožef Horvat predlagal dopolnilo, po katerem NSi pripada še tretje predsedniško mesto, in sicer v komisiji za nadzor javnih financ, ki je bilo sprva namenjeno poslanski skupini SDS.

Ob tem so se v tej poslanski skupini odpovedali trem podpredsedniškim mestom v delovnih telesih, je pojasnil Horvat. "Veste kako je v politiki in tudi v poslu, najprej moraš nekaj dati, da potem lahko pričakuješ," je dejal Horvat. Spomnil je še, da mesti predsednikov v komisiji za nadzor javnih financ in komisiji za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb pripadata opoziciji, po njegovih besedah pa bi bilo korektno, da si opozicijski SDS in NSi vodenje teh komisij razdelita.

S takšnim predlogom pa se niso strinjali v SDS. Kot je opozorila vodja poslanske skupine Jelka Godec, namreč ta ni v skladu s poslovnikom DZ in dogovorjenim razrezom, saj se število predsedniških mest, ki pripadajo SDS, zmanjša na pet, čeprav naj bi jih imeli šest.

Potem ko so v vseh poslanskih skupinah z izjemo SDS dopolnilo NSi potrdili, je Godčeva napovedala vložitev dopolnila, s katerim bi se poslanska skupina SDS odpovedala vsem predsedniškim in podpredsedniškim mestom v delovnih telesih. A je po odmoru pojasnila, da dopolnila ne bodo predlagali, bodo pa nasprotovali sklepu, ki po njenih besedah predstavlja kršitev poslovnika.

V SDS so zato glasovali proti sklepu, podprli pa so ga v poslanskih skupinah Svoboda, SD, Levica in NSi.

Po seji kolegija pa je Godčeva napovedala, da v SDS na predsedniška in podpredsedniška mesta ne bodo predlagali svojih kandidatov, saj se s takšno razdelitvijo krši poslovnik. To bi sicer morali storiti do srede do 10. ure, saj bo o predlogu sklepa o imenovanju predsednikov in podpredsednikov delovnih teles DZ odločal na izredni seji. Godčeva je dodala še, da bi morala predsednica DZ vedeti, da krši poslovnik, in zadevo tudi sama reševati.

Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je po seji kolegija v izjavi za medije dejala, da je bil predlog o razrezu delovnih teles korekten in zastavljen tako, kot mora biti. "Ampak v DZ velja večinsko pravilo in izglasovano je bilo dopolnilo, ki je bilo predlagano s strani poslanske skupine NSi," je dejala. Kot predsednica DZ dopušča tako koaliciji kot opoziciji, da se o teh stvareh dogovarjajo sami, "če pa pač do dogovora ne pride, pripravimo predlog takšen, kot ga določa poslovnik," je dejala.

BONUS VIDEO: Kaj menite o incidentu na Prazniku refoška?

Povsem logično je, da ena komisija pripada eni stranki, ena pa drugi stranki, je v izjavi za medije dejal Horvat. "In večina na kolegiju je to izglasovala, to je preprosta parlamentarna procedura," je dejal.

Po danes sprejetem razrezu bo sicer Svobodi pripadlo devet predsedniških mest, SDS pet, NSi tri, SD dve in Levici eno. Predsedniško mesto v komisiji za narodni skupnosti pa pripada enemu izmed poslancev manjšin.

Če SDS predsednikov in podpredsednikov delovnih teles ne bo imenovala, bodo že za ta teden napovedana zaslišanja kandidatov ministrov pred pristojnimi odbori vodili njihovi podpredsedniki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  24 .05. 2022 ob  19: 14
Cerkvene podgane so prve zabile nož komunistu ki so mu še včeraj lizale pete.