SDS obstruirala sejo DZ: "Sklepčnost koaliciji znova zagotavlja NSi"

Slovenija

Poslanci SDS so obravnavo novel zakonov o tujcih in o delovnih razmerjih na današnji seji DZ obstruirali. Ocenjujejo namreč, da koalicija pri teh dveh zakonih zlorablja nujni postopek obravnave, saj da zakona za to ne izpolnjujeta poslovniških pogojev.

Jelka Godec

Vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec je ob napovedi obstrukcije poudarila, da poslanska skupina SDS ne namerava sodelovati pri zlorabah poslovnika in pri ravnanju vlade in koalicije, "ki v bistvu izničujeta funkcijo DZ". Menila je, da zakona škodita državi, slovenskemu narodu, delodajalcem in zaposlenim.

Na poznejši novinarski konferenci je Godec pojasnila, da poslovnik DZ predvideva, da lahko vlada po nujnem postopku predlaga spremembe zakonov in aktov, ki se nanašajo na odpravo posledic naravnih nesreč, ko gre za varnost oziroma ogroženost države ali za nepopravljive posledice za državo. Na to je Godec opozorila že na kolegiju predsednice DZ. "Zato smo tudi včeraj zahtevali ponovno odločanje o odločitvi kolegija, da se ti zakoni sprejmejo po nujnem postopku," je dejala. Obregnila se je tudi ob ravnanje NSi, ki je zagotovila sklepčnost na seji, s tem pa tem nujnim postopkom dala kredibilnost.

V SDS bi bili veseli, če bi imeli v DZ danes po nujnem postopku zakon o obnovi po poplavah, interventni zakon za pomoč družinam, ki so še vedno na avgusta poplavljenih območjih, je dejala Godec. Namesto tega se po nujnem postopku sprejema zakon o tujcih, ki zmanjšuje raven znanja slovenskega jezika za tujce na preživetveno raven. "Nihče ne ve, kaj to pomeni, nihče ne zna tega pravilno definirati," je bila kritična.

Zakon o delovnih razmerjih pa po njenih besedah pomeni ogrožanje države, saj da bo po oceni vlade povzročil za 24 milijonov evrov škode, namesto da bi vlada gospodarstvu in državi pomagala pri dvigu gospodarske rasti. Dodala je, da gre pri tem za "agendo Levice".

"Še največji absurd pa je to, da so pri zakonu o davku na dodano vrednost zahtevali nujni postopek, ga sprejeli, na koncu pa zakon umaknili iz procedure oz. umaknili na eno od naslednjih sej," je dejala. Zato so se v SDS odločili za obstrukcijo, "ker je pa zdaj že res šlo čez vse meje".

Kritizirala je tudi sredino dogajanje, ko je bila izredna seja DZ, na kateri so na zahtevo SDS odločali o vrsti postopka obravnave zakonov, sklicana v roku ure in pol. "Ne vem, če ste koalicijski poslanci na poziv. Mi v SDS nismo. Pri nas večina poslancev ni zmožna priti v uri in pol ali v eni uri na delovno mesto, žal ne. In niso izredne razmere," je poudarila.

Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic je dejal, da imamo čas za uskladitev zakona o delovnih razmerjih z evropsko direktivo do konca novembra, v nasprotnem čaka Slovenijo finančna kazen v višini 2,5 milijona evrov. "Meni je to velik, pomemben denar in se mi zdi prav, da smo domačo nalogo opravili hitro, po nujnem postopku," je dejal. Izpostavil je, da tudi pri glasovanju ni "kakšnega velikega nasprotovanja".

Predlagana novela zakona o tujcih sicer pogoj za pridobitev dovoljenja za začasno prebivanje zaradi združitve družine za družinske člane nadomešča s pogojem znanja jezika na ravni A1 s t. i. preživetveno ravnjo. Predlog novele zakona o delovnih razmerjih pa med drugim prinaša oskrbovalski dopust ter večjo zaščito sindikalnih zaupnikov in žrtev družinskega nasilja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija