SDH IN KAD BI NAMESTO DELNIC RAJE DENAR: Vabita k dajanju ponudb za njun delež v Intereuropi

Koper

Slovenski državni holding (SDH) in Kapitalska družba (Kad) sta danes objavila vabilo k dajanju ponudb za njun delež v Intereuropi. Gre za skoraj 4,3 odstotka delnic koprskega logista, ki je sicer v skoraj 81-odstotni lasti državne Pošte Slovenije. SDH in Kad ponudbe zbirata do 7. maja do 16. ure.

Kot izhaja iz vabila, objavljenega na spletni strani SDH, je predmet prodaje skupaj 1.194.838 delnic Intereurope, pri čemer jih je 474.926 (1,7 odstotka) v lasti SDH, 719.912 (2,6 odstotka) pa v lasti Kada. V torek je zaključni tečaj delnice Intereurope na Ljubljanski borzi znašal 1,39 evra, kar pomeni, da bi lahko prodajalca po borzni ceni skupaj za ponujeno količino delnic iztržila nekaj več kot 1,66 milijona evrov.

Ponujena cena za omenjeni paket delnic mora biti izražena v točno določenem znesku v evrih in ne v obliku razpona cene. Ponudniki morajo k ponudbi predložiti tudi izjavo, da razpolagajo z dovolj finančnimi sredstvi za nakup. Ponudbe morajo veljati do vključno 31. julija letos.

Odpiranje ponudb ne bo javno, prodajalca pa na podlagi vabila tudi nista zavezana k sklenitvi pogodbe o prodaji delnic z najugodnejšim oz. katerimkoli ponudnikom. Prodajalca se lahko odločita, da bosta izvedla nadaljnja pogajanja s ponudnikom oz. ponudniki, v primeru večjega števila ponudb je možna tudi izvedba javne dražbe.

Pošta Slovenije ima od začetka lanskega leta v lasti 80,89 odstotka (68,79 odstotka navadnih in 100 odstotkov prednostnih) delnic koprskega logista, skupaj z drugimi državnimi lastniki Luko Koper in Luko Koper Inpo, Kadom, SDH, Zavarovalnico Triglav in Triglavom Re, s katerimi deluje povezano, pa delež naraste na 93,59 odstotka.

Skupina Intereuropa je sicer lani po nerevidiranih podatkih ustvarila 150,7 milijona evrov prihodkov od prodaje oz. za šest odstotkov manj kot leto prej. Denarni tok iz poslovanja (EBITDA) je padel za 12 odstotkov na 12,3 milijona evrov, čisti dobiček pa je znašal 3,6 milijona evrov, kar je 15 odstotkov manj kot leto prej.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija