ŠČURKOV V ISTRI VSE VEČ IN ŠE VEDNO SO "TABU TEMA": Kako težko se jih je znebiti, razkriva strokovnjak Gianni Dolšak (VIDEO)

Izola

Službe, ki se ukvarjajo z dezinsekcijo na Obali, dobivajo v zadnjem času več klicev o pojavnosti teh insektov kot običajno. V Izoli je v teku redna akcija dezinsekcije javne kanalizacije, ki jo izvaja komunala s koprsko enoto Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH). Z njimi smo se odpravili na teren in preverili, kako poteka dezinsekcija. Izvedeli pa smo tudi, kakšna je dolgotrajna rešitev za to problematiko.

Dezinsekcija javne kanalizacije poteka tako, da službe, ki so za to pristojne, v kanalizacijske jaške spuščajo insekticid. Ta dim se nato spusti po kanalizaciji in uniči žive ščurke. A na ta način uničujejo samo odrasle osebke, ne pa tudi jajčeca. "Insekticida, ki bi učinkovito vplival na jajčeca, ni. Zato jajčeca preživijo, cikel se v roku treh tednov ponovi in zato je treba dezinsekcijo minimalno dvakrat ponoviti," opisuje postopek Andrej Pivk s koprske enote NLZOH.

Razni preparati, ki jih kupujejo posamezniki, ki doma opazijo ščurke, ne zaležejo. Tako pojasnjuje Gianni Dolšak iz podjetja Radit, ki izvaja dezinsekcijo za ostale tri obalne občine: "Tako kot bolan človek poišče pomoč pri zdravniku, tako bi moral tudi človek, ki ima težave s škodljivci, poiskati pomoč pri strokovnjaku s tega področja."

Zaznava tudi, da je pojavnost ščurkov še vedno tabu. "V tem smislu, da se jih nekako povezuje z umazanijo in slabimi higienskimi razmerami stanovanja, v katerem se najdejo, kar pa ne drži," pove Dolšak. Ljudje zato marsikdaj odlašajo s klicem na pristojne službe, ki izvajajo dezinsekcijo. V tem času pa se ščurki samo še razmnožujejo.

A ščurki niso samo nadloga, so tudi prenašalci bolezni. Prenašajo večino bolezni, ki se pojavljajo v fekalijah, pojasnjuje Andrej Pivk. Kakšna je torej dolgotrajna rešitev, da bi bilo ščurkov čim manj? Odgovor na to vprašanje najdete v spodnjem prispevku. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija