SAVUDRIJSKI RIBIČI PREJELI KAZNI: Zakonca morata plačati 6500 evrov

Istra

Prvih 14 slovenskih kazni zaradi kršitev meje sta dobila savudrijski ribič Diego Makovac in njegova soproga ter njun kolega Ezio Kocijančić, je danes poročala hrvaška komercialna televizija Nova TV. Kot so dodali, so trije ribiči dobili 14 slovenskih plačilnih nalogov za 500 evrov, kar pomeni, da bodo morali plačati skupno 7000 evrov kazni.

Makovac je v pogovoru za Novo TV pojasnil, da sta skupaj s soprogo, ki je zaposlena na njegovi ladji, dobila 13 kazni zaradi ilegalnega prehoda slovenske meje. Kot je dodal, ima možnost plačila polovice kazni, če bi jo plačal takoj, torej skupaj 3250 evrov.

Povedal je, da so slovenske plačilne naloge predali načelniku za meje v policijski upravi hrvaške Istre Lorisu Kozlovcu, ki bo kazni izročil hrvaškemu kmetijskemu ministrstvu, kot so ribičem tudi svetovali na srečanji s predstavniki hrvaške vlade. Makovac je danes dejal, da ne ve, kako bo hrvaško kmetijsko ministrstvo rešilo zaplet s kaznimi ter da ga zanima le, da se zadeve uredijo.

Savudrijski ribič je dejal, da bo še naprej lovil v Piranskem zalivu do sredinske črte. "Ne gremo tja iz političnih razlogov, temveč da bi lahko preživeli in nahranili družine," je povedal.

Slovenski plačilni nalog je zaradi kršitve meje danes dobil tudi hrvaški ribič Ezio Kocijančić, ki je prav tako napovedal, da se bo v torek odpravil v ribolov v Piranski zaliv, je danes poročal hrvaški radio.

Radio je dodal, da savudrijski ribiči pričakujejo, da se bodo v naslednjih dneh znova srečali s predstavniki hrvaške vlade, ki so jim na dveh januarskih srečanjih obljubili vso podporo v primeru slovenskih kazni.

Plačilo računov bi bilo priznanje arbitraže

Podpredsednik odbora sabora za zunanjo politiko iz največje hrvaške opozicijske stranke SDP Joško Klisović je danes za hrvaško televizijo povedal, da hrvaška vlada v nobenem primeru ne sme plačati kazni namesto ribičev, ker bi na ta način priznala suverenost Slovenije v delu Piranskega zaliva, za katerega Hrvaške meni, da je njen. Kot je dejal nekdanji namestnik hrvaške zunanje ministrice, mora hrvaška vlada rešiti problem v pogovorih s slovenskimi kolegi.

Klisovićev kolega iz saborskega odbora Miroslav Tuđman iz vladajoče HDZ pa je ocenil, da gre za "politično nasilje s strani slovenske politike". "Bomo videli, ali bo ta epidemija potekala do (slovenskih parlamentarnih) volitev, ali se bo nadaljevala tudi potem," je izjavo starejšega sina nekdanjega hrvaškega predsednika predvajal hrvaški radio.

Hrvaška z napovedjo povračilnih ukrepov

Hrvaška napoved kazni za slovenske ribiče je po besedah zunanjega ministra Karla Erjavca "bolj namenjena hrvaški javnosti" kot pa slovenski. Za kazni ni nikakršne pravne podlage, zadeva je absurdna, je poudaril Erjavec.

Slovenska policija je v petek poslala prvih 14 plačilnih nalogov hrvaškim ribičem zaradi kršitev na morju. Kot so napovedali, bodo od danes na podoben način nadaljevali z izvrševanjem zakonodaje v primeru kršitev, povezanih z nedovoljenim prestopom slovenske morske meje.

Na napovedi slovenske policije se je v soboto odzvalo hrvaško zunanje ministrstvo, ki je z diplomatsko noto napovedalo, da bo Hrvaška začela pošiljati kazni za prekrške slovenskim ribičem zaradi "ribolova na hrvaških območjih morja". Hrvaško notranje ministrstvo je nato objavilo, da bodo kazni poslali osmim slovenskim ribičem, ki so najpogosteje kršili meddržavno mejno črto.

Deli novico:

provni |  01 .02. 2018 ob  10: 36
In dokler ne plačajo globe ne smejo v Slovenijo, razen če mora plačati že na meji. Na njihovem mestu bi raje zdaj plačal polovičko.
Izolan |  29 .01. 2018 ob  22: 30
-1
In z globami boste resli problem Sramota kaksne politike imamo! Mi in hrvati...
kagumer |  29 .01. 2018 ob  20: 26
A, ma ste popravili številke,... tudi naslov. Pohvalno!

@Ivo: ne skrbi, spet bo bruka... naši veleumni ministri s Kahlom na čelu so najeli hrvaškega odvetnika v Pulju, ki naj bi branil naše ribiče... mi že smrdi po korupciji in kuvertah...
šturlo..... |  29 .01. 2018 ob  19: 06
Ma intanto se v trst ne pride skoz Buje...je treba pasat konfin....
Ivo |  29 .01. 2018 ob  18: 28
Upam da ne bo spet bruka iz naše strani
Dutb mafia |  29 .01. 2018 ob  17: 39
-4
Ce bi bli hrvati pametni..bi lahko vsak dan kaznovali slovenske vojake na Trdinovem vrhu ki je hrvaski a je ze 28 let pod slo okupacijo
kagumer |  29 .01. 2018 ob  16: 43
Zakonca sta prejela vsak po 7 plačilnih nalogov po 500€ in to znese 9000€. Aja, tako nam računajo, ko gremo k njim na večerjo... Nimaš kaj,višja matematika

@feliks... kako bi ti potopil hrvaške čolne? Oni imajo vsaj 10 policijskih čolnov z ekipo na razpolago, mi v najboljšem primeru 2 ali 3....
Marjo |  29 .01. 2018 ob  15: 21
-2
Cepaj.....bi kepica sladoljeda za janeza 30 KN poleti
ENBOT |  29 .01. 2018 ob  15: 03
-1
In se je začelo, politično razkazovanje, kdo ima večjega! Še otroci 2. razreda OŠ bi znali rešit situacijo - ČE JO ŽELIŠ IN IMAŠ VOLJO!
kaj |  29 .01. 2018 ob  13: 45
ne vidite da vas politiki rabijo za svoje stoličke ko jih dobijo hitro pozabijo kaj so obljubili RAJA
feliks |  29 .01. 2018 ob  12: 38
-5
ne vem zakaj smo tako neodločni in ne potopimo vsaj ene njihove barke,da bodo videli ,da gre zares in da imamo jajca in odločnost branit svoje pravice in ozemlje
A na koncu.... |  29 .01. 2018 ob  12: 34
Oni frajerji bojo zbirali položnice ribičev in najverjetneje nič naredili.......ko pa pride do frke, do obresti, rubeža in podobno, pa bojo dvignili roke in rekli ribičem "znajdite se".......
In bo spet nova fronta med SLO in HR odprta!

Včasih se je takim petelinom reklo: "dajta si najdet eno sobico in se zmenita" :/

1