ŠAREC ODGOVARJA: Je Slovenija pripravljena za primer jedrskega napada?

Slovenija

Minister za obrambo Marjan Šarec je na današnji seji DZ na poslansko vprašanje poslanke SDS Eve Irgl napovedal dodelavo strategije zaščite za primer jedrskega onesnaženja. "Zagotavljam, da bomo mi prvi, ki se bomo lotili tega," je dejal Šarec.

Irglova je v poslanskem vprašanju izpostavila, da je ruski predsednik Vladimir Putin prejšnji teden zaostril retoriko in dejal, da bo Rusija v vojni z Ukrajino uporabila vsa sredstva, tudi jedrska. Ukrajina pa je Rusijo obtožila vnovičnega obstreljevanja jedrske elektrarne v Zaporožju. Če pride do jedrskega onesnaženja v Ukrajini, je jedrski oblak po besedah Irglove pri nas v sedmih do desetih urah, zato je to tudi resna grožnja za varnost Slovenije. Zato je ministra za obrambo vprašala, kakšna je strategija zaščite v takšnem primeru.

Šarec predvideva, da jedrski načrt ni celovit in da ga bo treba v prihodnje dodelati ter jasno izvesti kriterije oziroma izdati načrt, kako ravnati v takšnih situacijah.

"Danes prebivalstvo ni najbolj ozaveščeno, kako ravnati ob potresih in drugih tegobah, verjetno tudi ob jedrskem napadu," je dejal Šarec. Zato bodo morali na Upravi za zaščito in reševanje v naslednjih mesecih posvetiti pozornost vsem načrtom, ne samo jedrskim in ukrepati takoj, je dejal.

"Zato vam zagotavljam, da bomo mi prvi, ki se bomo lotili tega, in da bomo prvi, ki bomo tudi zahtevali od vodstvenih struktur, da opravljajo svoje delo tako kot je treba," je zatrdil Šarec.

Na vprašanje Irglove, ali podpira "evropsko vojaško misijo za Ukrajino", pa je dejal, da bo Slovenija ravnala skupaj z ostalimi članicami Evropske unije "in zagotovo temu ne nasprotujemo". V EU sicer potekajo pogovori o skupnem urjenju ukrajinskih vojakov na evropskih tleh za boj proti ruski agresiji.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  27 .09. 2022 ob  15: 24
Se kar naprej lizite rit van der leyenovi gnusobi, talajte orozje nacisticni ukrajini, pa bo Putin vrgel kaksno gobico na Slovenijo. Politiki od ku rca!
manemebasat |  27 .09. 2022 ob  14: 18
Preklete podrepne muhe!
Piero Panin |  26 .09. 2022 ob  20: 08
Ah tisti ki smo stara sola vemo kaj naredit