ŠAREC O DAVČNI REFORMI: "Naj vas ne skrbi, da bi se lotili kakšnega ukrepa čez noč"

Slovenija

Vlada v dobrih dveh mesecih, kolikor je na položaju, po besedah premierja Marjana Šarca še ni imela časa pripraviti celovite davčne reforme. Vsekakor pa se te ne bo lotevala čez noč in brez široke razprave, prav tako ne bo razkrivala delovnih verzij. "Ker potem so spet lahko viharji v kozarcu vode," je danes v DZ dejal Šarec.

Šarca je o načrtih z davčno reformo spraševal poslanec NSi Jožef Horvat. "Ali bo vlada pri pripravi zakonskih ukrepov z davčnega področja upoštevala ukrepe iz koalicijskega sporazuma," ga je zanimalo.

Šarec je spomnil, da so nekateri v koalicijski pogodbi zapisani ukrepi razburili javnost, še preden je bila vlada sestavljena. Koalicija je bila s tem vprašanjem soočena, še preden je bila sploh sestavljena. "Ta vlada ni imela 100 dni miru, imela je minus 14 dni miru," je ugotovil.

Šarec: delovne verzije so primerne le za razpihovanje strahov

V minulih dveh mesecih celovite davčne reforme ni bilo moč pripraviti, je odgovoril Horvatu in dodal, da so bili predlogi, ki so prišli v javnost, le delovne verzije. To je po njegovih besedah primerno le za razpihovanje takšnih ali drugačnih strahov ter nabiranje političnih točk, "če bi se pogovarjali le na osnovi delovnih osnutkov, pa ne vem, kako bi to bilo".

Delovna verzija zakona o davku na nepremičnine, ki se je pojavila v javnosti, je bila le delovna verzija, ki po Šarčevih besedah "ne nakazuje tistega, k čemur težimo". "Ker potem so spet lahko viharji v kozarcu vode," je ponazoril odziv podjetnikov na v koalicijski pogodbi zapisane spremembe pri obdavčitvi kapitala.

Šarec: naredili bomo maksimalen napor

"Naj vas ne skrbi, da bi se lotili kakšnega ukrepa čez noč," je nadaljeval in ponovil, da je za pripravo reform potreben čas. Šele ko bodo predlogi pripravljeni, jih bodo predstavili javnosti, obravnavali pa v sodelovanju s podjetniki, delodajalci, socialnimi partnerji ...

Šarec je spomnil na raziskavo OECD, ki je pokazala, da Slovenija izstopa glede nadpovprečne obremenitve dela. V tem delu vidi prostor za izboljšave, davčna reforma bo šla torej v smeri manjše obremenitve dela in nekoliko večje obremenitve kapitala. "Naredili bomo maksimalen napor, da bo davčno breme porazdeljeno čim bolj pravično," je zagotovil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Proletarci vseh dežel so se združili ... in propadli |  19 .11. 2018 ob  17: 23
Ne skrbi me dokler so tukaj Janša, Tonin in Jelinčič, drugače bi rdeče pijandure že zapile in zapravile vse kar je še vrednega v Sloveniji.
Mene |  19 .11. 2018 ob  17: 11
Najbolj skrbi, kdo je rekel,da nas naj ne skrbi.