ŠANGHAJ SE PONOVNO ZAPIRA: Po potrjenih 11 okužbah uvajajo množična testiranja in policijsko uro

Svet

V Šanghaju so mestne oblasti napovedale novo množično testiranje na koronavirus in ponovno uvedbo policijske ure, po tem ko so v četrtek odkrile enajst novih okužb. Začasno bodo zaprli in testirali prebivalce osmih okrožij, kar pa pomeni, da približno 15 milijonov ljudi ne bo smelo zapustiti svojih domov oz. bo njihovo gibanje v okrožjih omejeno.

Sprva so bili tovrstni ukrepi napovedani le za okrožje Minhang, a so jih mestne oblasti danes razširile še na sedem drugih okrožij. Kot je poročal kitajski časnik Global Times, bodo prizadeta okrožja v času testiranja pod "zaprtim upravljanjem", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mestne oblasti niso navedle, kakšni ukrepi bodo uvedeni v primeru pozitivnih testov. Po končanem množičnem testiranju so soseske, v katerih so bili odkriti pozitivni primeri, običajno zaprte za dlje časa.

Šanghaj je sicer prejšnji teden sprostil nekatere stroge ukrepe proti koronavirusu, ki so jih pred dvema mesecema uvedli zaradi hitrega porasta okužb v mestu. Vendar zaprtje ni bilo nikoli v celoti odpravljeno. Za skupnosti, ki so veljale za visoko tvegane, so namreč še vedno veljale stroge omejitve gibanja.

Kitajska je zavzela strategijo ničelne tolerance do covida-19, zaradi česar so v večjih mestih v preteklih mesecih v nasprotju s trenutnimi trendi v svetu, ki se v veliki meri vrača v normalno življenje, uvedli stroga zaprtja javnega življenja, prebivalci pa so bili podvrženi množičnim testiranjem.

BONUS VIDEO: Tiskovna konferenca, na kateri je Šuštarjeva vse očitke zanikala, se je sicer začela sproščeno, a po eni uri so živci že začeli popuščati

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija