SAMOVOLJNO DELOVANJE ANKARANSKEGA ŽUPANA: Strmčnik bi nadzoroval samega sebe?

Ankaran

Občinski svetniki skupine Vsi smo Ankaran in Gibanja svobode so dobili potrditve, da župan takšnih vrst pritiskov ne bi smel izvajati.

Občinski svetniki skupine Vsi smo Ankaran in Gibanja svobode so z namenom, da bi imeli celoten vpogled v občinsko poslovanje in tako možnost pravičnega in racionalnega odločanja na seji občinskega sveta postavili več  vprašanj, med drugim tudi v zvezi z nepremičninami v lasti Občine Ankaran. A, kot pojasnjujejo, jim je bil vpogled v dokumentacijo podatkov onemogočen s pojasnilom župana Gregorja Strmčnika, da gre za inkvizicijo, obremenjevanje občinske uprave z nepotrebnim delom in z razlogom, da nimajo upravičenega razloga za vpogled v dokumentacijo, ker se zadeve ne tičejo aktualnega dela občinskega sveta.

Zaradi tega so se omenjeni svetniki obrnili na ministrstvo za javno upravo, kjer so jim odgovorili, da je občinski svet najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti občine ter da imajo člani občinskega sveta pravico do gradiv, ki so predmet razprave na občinskem svetu.

"Člani občinskega sveta so v zvezi z opravljanjem svoje funkcije upravičeni do seznanitve z dokumentacijo, da bodo lahko na koncu sprejeli kot kolektivni organ ustrezne odločitve, ki so zagotovo v javnem interesu prebivalcev občine," je bil odgovor ministrstva po navedbah svetnikov skupine Vsi smo Ankaran in Gibanja svobode, kjer dodajajo, da iz tega izhaja, da je župan Strmčnik dolžan občinskim svetnikom omogočiti vpogled v zahtevano dokumentacijo in odgovoriti na vprašanja, ki so jih zastavili na seji občinskega sveta.

To pa naj ne bi bil osamljen primer onemogočanja dela občinskih organov. Po njihovih pojasnilih se je zapletlo tudi na seji konstituiranja nadzornega odbora (ko se člana nista strinjala, da izvolijo predsednika, brez da bi se dogovorili o programu dela, ki ga po županovih trditvah lahko določa le predsednik nadzornega odbora), ko "je župan želel odsloviti člane nadzornega odbora in vanj imenovati nove, ki jih je predlagal izključno on". Kot opozarjajo omenjeni svetniki, zakonodaja ne dopušča razpustitve nadzornega odbora iz takšnih razlogov, kar jim je pritrdilo tudi ministrstvo za javno upravo, na katerega so naslovili vprašanje, ali župan lahko izvaja te vrste pritiskov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  26 .06. 2023 ob  09: 41
hudič ko ne znaš oz.zmoreš ločit zasebno od javnega..
Silvana63 |  25 .06. 2023 ob  15: 52
Kadar je bilo potrebno združiti moči za ustanovit občino, sta se Prodanova in Krašna ukvarjali s tem kako ohranit svoje predobro plačane funkcije in sta čakali kaj bo, če bo. Zdaj zdraharita skupaj s svojimi šakali. Gospe pri teh letih in na takih pozicijah bi moralo biti sram.
vseved |  24 .06. 2023 ob  13: 34
-11
Kar ni uspelo Popoviču ,bo Krašni in Prodanovi.