SAMOPAŠNOST ALI LE NEODGOVORNOST NA OBALNI CESTI? Kolesarji kar med pešce, policisti napisali že več deset kazni (FOTO)

Kronika

Na uredništvo smo prejeli fotografije bralca, ki jasno prikazujejo, kako kolesarji na obalni cesti med Koprom in Izolo kršijo pravila in namesto po za njim posebej namenjenem pasu, vozijo med pešci. Kot pojasnjujejo na koprski policijski upravi, kolesarji s tem kršijo pravila cestnega prometa in jih, če jih zalotijo pri dejanju, tudi oglobijo.

Kot pojasnjujejo na koprski policijski upravi, morajo kolesarji voziti po označenih kolesarskih površinah. Če teh ni, smejo voziti po desnem robu smernega vozišča v smeri vožnje. Za tovrstno kršitev znaša globa 40 evrov. Določila veljajo tudi za voznike mopedov, ki ne presegajo hitrosti 25 km/h. Če policisti na površinah za pešce in kolesarje zalotijo motorista, znaša globa 120 evrov.

Pri policiji pravijo, da se problematike zavedajo in poskušajo nadzirati tovrstne kršitve, kolikor je le mogoče. Na obalni cesti opravljajo poostrene nadzore, ki jih izvajajo skupaj z občinskim redarstvom koprske in izolske občine. Letos so izrekli že več deset glob.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  25 .07. 2019 ob  21: 17
-1
Za tiste, ki se razburjajo na druge brEz neke osnove znanja o CCP, Če ne znaš vozit TO ŠE NE POMENI, DA SMO VSI NESPOSOBNI. V 24 letih vožnje po avetu z motorjem, avtom in kombiniranem vozilom nisem povzročil niti ene prometne nesreče, kaj šele da bi povozil kakega ježa ali večjo žival. Amaterji
ManofSteel |  25 .07. 2019 ob  21: 13
-3
Ravno zaradi takih be.dak.ov, ki non stop samo njurijo...imamo takšne bebave zakone. Problem ni v obalnem pasu...problem so ljudje, ki ne poznajo osnove kulture in spoštovanja. Stavim svoja kokosa, da tukaj jočejo ravno taki, ko jih prehitim po prekinjeni črti z mopedom medtem, ko woso vozi v naselju 30 km/h in valda tim mi trobi v stilu, če sem normalen?!?!?!?! Pa kaj misliš, da sem jaz kupil moped zato, da bom vozil za wosli 20 km/h?!?!?!?! Podobno se mi je zgodilo v izoli iz Hoferja proti centru...prehitim motorista (klinca) v podobnem primeru....tip mi pospešuje med prehitevanjem, nato ga prehitim in mi trobi ter maha...ko sem ga zalim po tisti čeladi...takoj ke obrnil na drugo cesto. Ma kje jaz živim, a vi to resno?!?!?!?! Dejte se malo zamoslit in začet ločit prav od narobe ipd.
Eho |  25 .07. 2019 ob  17: 42
Naštetim težavam se še vedno lahko izognemo če smo dovolj pozorni. Problem je tudi ko pade mrak, četrtina kolesarjev nima prižganih luči, mnogi jih tudi nimajo ali pa jim ne delujejo...Padec s kolesa je lahko hujši kot padec z motorina, na kolesu sediš precej višje, kot na motorinu...
Stric iz ozadja |  25 .07. 2019 ob  16: 01
Je veliko kolesarjev, ki vozi po delu obale, ki je označen in določen za pešce tudi če je kolesarska steza prazna. Doživel večkrat osebno!! Je tudi res, da po delu obale določenem za kolesarje hodijo pešci oziroma se sprehajajo nosečnice, vozijo otroci s skiroji,.... Če so že vse povsod, zakaj se ta del obale ne opremi z videonadzorom in senzorji za hitrost (npr nad 30km/h) z alarmom? Večkrat pa sem opazil (na izolskem delu), da so bili tam redarji (pohvalno), na koprskem nikoli (graja). Očitno bo potrebno dele fizično ločiti (stebrički s kovinsko verigo). Moj predlog....
choco |  25 .07. 2019 ob  14: 01
13
Na doticnem odseku predstavlja slaba infrastruktura najvecji problem. Sam sem prisel do dolocenih opazanj:
Zakaj hodijo pesci po kolesarski stezi? Zato, ker je tam najvec sence.
Zakaj se kolesarji ne drzijo crt? Ker po dolocenih odsekih nimajo smisla (npr ovinek 90° brez razloga).
Zakaj kolesarji ne vozijo po kolesarski? Ker je zasedena z mamicami z vozicki, otroci na kolesih in skirojih itd, nekateri pa se pocasi cijazijo ob morju, ker iscejo mesto za kopanje.
Nekateri pa se enostavno pozvizgajo na prometno ureditev in grejo kamor jim pase. Slednje je najbolj opazno ob vikendih, ko prispe elita s slovenije.
vseved |  25 .07. 2019 ob  13: 50
@td, prepotenko mali, kura je ...
speris |  25 .07. 2019 ob  12: 18
13
Aja pa druga slika, kjer je kolesar na plocniku, prejsni teden mi je clovek na istem delu hodil nasproti po kolesarski in ko se mu nisem umaknil je odskocu iz kolesarske in še upal se je neki pritozevat. Tako da tukaj je problem v ljudeh, balkanci ne upostevamo nic, vsi mislimo da imamo prav. Ce bi se vsi drzali pravil in bi bila infrastruktura najrejena tako kot je treba nebi bilo problemov.
td |  25 .07. 2019 ob  12: 16
@speris, še en post s katerim se v celoti strinjam. :-) Problemov je kar dosti, več nadzora pa malo drugačni zakoni, bi pa samo koristili. :-) Do takrat pa je edino kar lahko naredimo, da poskrbimo za svojo varnost in kompenziramo za ostale. Ko si enkrat v bolnišnici ti ne pomaga dosti vedeti, da so bili drugi v prekršku. :-)
td |  25 .07. 2019 ob  12: 13
@vseved, očitno si užaljena kura, drugače pa ti svetujem, da vedno najprej globoko vdahneš in prebereš tolikokrat post, da ga boš razumel. Morda potem ne boš videl kar nihče ni rekel.
speris |  25 .07. 2019 ob  12: 13
16
Tudi sam redno tukaj kolesarim in sem vsakic v prekrsku, ker prehitevam kolesarje po povrsinah za pesce, ker ali vozita dva kolesarja skupaj po obeh pasovih (ali pa ljudje rolajo cez oba pasa). Ali prihaja nasproti gruca kolesarjev, na mojem pasu pa kolesarijo penizonisti 5 km/h.

Tako kot tisti kolesar na tretji sliki, ki kolesari preko crtkanih crt tudi sam delam enako, namrec tisto skropucalo, ki so tam naredili nima smisla. Namesto da bi naredili lepo ravno kolesarsko pot oz. premik na pas ob morju je tam cel labirint narisan na tleh skupaj z znaki v katere se bo enkrat nekdo lepo zabil (problem je da je na tem delu vedno kaos in noben ni na svojem "pasu" pa se pesci skacejo okoli).

Da niti ne omenjam skuterjev, otroci brez izpitov ne poznajo niti osnov CPP, pa tudi starejsi zavaljeni obcani krepko presegajo 40km/h in letijo tam mimo in smradijo ljudjem ki se rekreirajo.
vseved |  25 .07. 2019 ob  12: 11
-11
@ Ziga zois, @td, sta navadna petelinčka na kupu gnoja. Kolesarji oziroma se obnašate kot da ste edini na svetu in vam je vse dovoljeno in so vse vozne površine samo vaše.
td |  25 .07. 2019 ob  11: 45
10
@ZigaZois, no tudi sam kolesarim občasno, večinoma tek, se pa strinjam tudi s tem tvojim vidikom, še posebaj pri Žusterni mora bit neka kokošja farma blizu. :-) Bi dejansko morali speljat nekje drugje kolesarsko morda, največji cirkus pa so naredili s tistim dodatnim mini kopališčem pred Žusterno, kjer imajo ljudje občutek, da je kolesarska in pa vsaj pešpot kar del njihovega kopališča. Še čakam dan, da si bo nekdo tam postavil ležalnik, zaenkrat jih imajo vmes, pod drevesi. No, tam skoraj redno tečem tudi sam po kolesarski, skrajno desno sicer in stalno gledam, ker je tek po pešpoti mimo kurnika, ki je tam nastal, nemogoč.
1