"SAMO BEDAKI IN KONJI": Bi moral Počivalšek na "učno ekskurzijo" v tujino?

Slovenija

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je minulo nedeljo mudil na delovnem obisku v Kobilarni Lipica, kjer so obeležili dan slovenskega turističnega bisera in kulturne dediščine. Ob tem je Počivalšek na Twitterju zapisal, da je seveda potrebno "takšen biser" razvijati, vendar je prepričan, da morata "kultura in konji" delati tudi denar. Na njegov tvit se je z dobršno mero sarkazma in humorja na Facebooku odzval priznan slovenski pisec Miha Mazzini.

Počivalšek meni, da bo Kobilarna Lipica ostala tudi v bodoče slovenski ponos. Kot je navedel, je gospodarsko ministrstvo v zadnjih šestih letih vanjo vložilo več kot 23,5 milijona evrov – 7 milijonov v obnovo javnega dela in 11 milijonov v razvoj dela za tržno dejavnost.

Kot je tvitnil, je Lipica biser, ki ga je potrebno preudarno razvijati in pri tem paziti na kulturno in naravno dediščino. "Vendar sem trdnega mnenja, da morata kultura in konji delati denar," je zapisal in v naslednjem tvitu dodal:

"Sedaj moramo ugotoviti, ali bomo lahko vse potenciale tega zaklada uresničili v državni režiji, ali pa bo bolje poiskati model koncesije, ki se je odlično izkazal v primeru Postojnske jame. Državi bi dal še nekaj časa, da se izkaže, v nasprotnem primeru pa bi bilo pametno razmisliti o partnerstvu z zasebnim gospodarstvom."

Na Počivalškove navedbe se je na Facebooku odzval priznan slovenski pisec Miha Mazzini, ki je tvit pospremil z besedami "samo bedaki in konji". Spomnimo, "Samo bedaki in konji" je med drugim naslov najbolj uspešne britanske situacijske komedije, ki jo je predvajal BBC. Naslov temelji na starem izreku "samo bedaki in konji delajo za preživetje", kar je tudi osrednja tema glavnih junakov nadaljevanke, ki želijo obogateti na hitro in s pomočjo sumljivih poslov, ki pa po večini propadejo.

Samo bedaki in konji ..

Objavil/a Miha Mazzini dne Torek, 14. september 2021

Na Mazzinijevo objavo so se odzvali na Facebooku številni komentatorji. Eni ministra dobronamerno pošiljajo na "učno ekskurzijo" v tujino, drugi se sprašujejo, ali bodo v Lipici odprli horseburger za poslovneže. Med drugim je nekdo v komentar zapisal, da "kultura ne dela denarja, obratno, denar dela kulturo".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  15 .09. 2021 ob  13: 17
biseri so samo ministri , največji biser pa prvi mnister
Obala1 |  14 .09. 2021 ob  19: 07
No će Pocivalsek ne dobi mesto kot direktor v Lipici se vedno mu ostane kaksno mesto v hlevu :-)
en iz raje |  14 .09. 2021 ob  14: 38
Samo bedaki vlagajo v nekaj kar nikoli ni prinašalo dobička.
To počnejo zato, ker sredstva niso njihova, so od raje.
Jih ne briga, fučka se jim za tuje šolde in rajo.
vseved |  14 .09. 2021 ob  12: 59
Po moje bo Lipico prevzel počivalšek.