SAGA Z DOBAVO ZAŠČITNE OPREME SE NADALJUJE: Ponarejeni certifikati ali medijske neresnice?

Slovenija

Zavod za blagovne rezerve je včeraj s podjetjem Geneplanet podpisal sporazum glede vračila nekaterih že dobavljenih ventilatorjev in prekinitvi pogodbe za še nedobavljene. Vračilo denarja pričakujejo v osmih dneh. Podjetje Acron pa so pozvali k modulaciji cen in dobavnih rokov za zaščitne maske, so pojasnili.

Podjetje Geneplanet je namreč po medijskem poročanju o domnevni neustreznosti ventilatorjev za zdravljenje covida-19 predlagalo sporazumno razvezo pogodb za njihovo dobavo. Zavod za blagovne rezerve, ki je sledil odločitvi ministrstva za zdravje in njegove posvetovalne skupine, bo tako obdržal 90 dobavljenih in po zdravstvenih ustanovah že razdeljenih ventilatorjev Siriusmed R30, 20 že dobavljenih bo dobavitelju vrnil, pogodba za 110 še nedobavljenih pa je prekinjena.

Omenjenih 20 še neuporabljenih ventilatorjev bo dobavitelj v osmih dneh od sklenitve sporazuma prevzel v skladišču v Rojah, prav tako bo v osmih dneh vrnil prejeti avans, so navedli v zavodu za blagovne rezerve.

Ventilatorji naj bi bili sicer ustrezni ob nakupu dodatne opreme. Na zavodu so v zvezi s tem pred dnevi pojasnili, da dodatna oprema ni predmet sklenjenih pogodb med zavodom in GenEplanet. "Za njeno nabavo bo treba skladno s predpisi izvesti potrebne aktivnosti. Zato tudi o končni ceni dodatne opreme v tem trenutku ne moremo govoriti," so dodali.

Potrdili so tudi, da je zavod na sestanku pozval predstavnike podjetja Acron k modulaciji cen in dobavnih rokov za zaščitno opremo. V podjetju Acron, ki je državi dobavil del zaščitnih mask s Kitajske, so sicer preko svojega pravnega zastopnika Velimirja Cugmasa zavrnili navedbe, da naj bi bili njihova dokumentacija in certifikati ponarejeni, zaščitne maske pa nevarne za uporabo.

Na zavodu za blagovne rezerve so na vprašanje, ali še zaupajo podjetju Bureau Veritas, ki je preverjalo certifikate, odgovorili, da ustreznost certifikatov in druge strokovne presoje za zavod opravlja omenjena družba, "ki je uveljavljena strokovna družba za opravljanje tovrstnih storitev". "Zavod za blagovne rezerve ne poseduje kompetenc za presojanje ustreznosti, zato je za to področje najel zunanjo strokovno podporo," so še dodali.

Spletni portal 24ur je namreč v ponedeljek poročal, da naj bi po preverjanju dokumentov pri kitajskem laboratoriju Huaxun ugotovili, da certifikat za maske pri njih ni bil izdan in da navedenega proizvajalca ne poznajo.

Odvetnik Cugmas pa je nato medijem zagotovil, da so vsi izdelki, ki so jih dobavili, ustrezni. Po njegovih navedbah so bili prvi dobavitelj mask v takrat še prazna skladišča zavoda za blagovne rezerve, hkrati pa tudi nekajkrat žrtev medijskih neresnic.

Odvetnik Velimir Cugmas

Odvetnik je na ogled postavil originalne dokumente, s katerimi Acron dokazuje, da dokumentacija ni ponarejena. Po njegovih zagotovilih certifikatov ne skrivajo pred nikomer, zavod za blagovne rezerve pa je priskrbel strokovno usposobljeno podjetje za nadzor kakovosti in količine dobavljenega blaga.

Acron ne verjame navedbam omenjenega spletnega portala, da naj bi jim Andy Džang iz laboratorija Huaxun zatrdil, da certifikat pri njih ni bil izdan. Original, ki ga je pokazal medijem, ima namreč žig in njegov podpis, zato je po Cugmasovem mnenju v resnici vprašanje, kdo je omenjenemu mediju dejansko odgovarjal na njihovo povpraševanje. Z originalom je zavrnil še drugo navedbo, da naj bi bil ponarejen tudi certifikat podjetja Zhejiang Hongyu medicali commodity, ki naj ne bi imel vodnega tiska.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  13 .05. 2020 ob  09: 19
respiratorje naj rezervirajo ekskluzivno za vlado
vseved |  13 .05. 2020 ob  09: 09
Seveda bodo to označili za medijske neresnice.