S POSNETKI O "GLUPIH DAVKIH" SE UKVARJATA TUDI TOŽILSTVO IN POLICIJA: Vizjak trdi, da je le želel preprečiti izčrpavanje Term Čatež

Slovenija

Ob objavi novih posnetkov pogovora med ministrom Andrejem Vizjakom in gospodarstvenikom Bojanom Petanom glede upravljanja Term Čatež so se pojavili tudi pozivi organom pregona, naj preverijo obstoj morebitnih kaznivih dejanj. Na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so potrdili, da v zadevi vodijo predkazenski postopek.

Zaradi faze, v kateri je predkazenski postopek, več informacij ne morejo posredovati, so še pojasnili.

Tudi na Policijski upravi Novo mesto so za STA potrdili, da policija vse razpoložljive informacije celovito preverja. Na vprašanja, ki se nanašajo na konkretne fizične osebe, zaradi varstva osebnih podatkov sicer na policiji konkretnejših odgovorov niso mogli posredovati. So pa potrdili, da "policija vse razpoložljive informacije celovito preverja z vidika morebitnega obstoja razlogov za sum kateregakoli kaznivega dejanja, katerega storilec se preganja po uradni dolžnosti". "V primeru potrditve bo izvedla vse potrebne ukrepe za dokazovanje kaznivega dejanja in zavarovanje dokazov," so navedli na novomeški policijski upravi.

Vizjak je medtem v današnji izjavi za medije v Ljubljani izpostavil, da je Petan "usodno izčrpal" Terme Čatež in da je bil način prevzema, predvsem umik delnic Term v lasti Marine Portorož in Turističnega podjetja Portorož, ki je Terme v začetku leta 2008 stal 31,2 milijona evrov, "kriminalno in glupo dejanje".

Finančno izčrpavanje Term Čatež Petanu in še nekaterim drugim udeleženim posameznikom očita tudi državno tožilstvo, sojenje pa poteka na Okrožnem sodišču v Kopru, je pojasnil. V tej zadevi je po njegovih besedah skupaj obtoženih šest fizičnih in dve pravni osebi. Petanu, ki je v okviru skupine DZS predsednik uprave krovne družbe DZS, predsednik uprave časopisne hiše Dnevnik in generalni direktor Term Čatež, očitajo dve kaznivi dejanji - zlorabo položaja pri upravljanju gospodarske družbe pred prevzemom Term Čatež ter zlorabo položaja znotraj nadzornega sveta Term Čatež in v Marini Portorož, je še navedel.

Vizjak, ki se je v 14 let starih posnetkih s Petanom pogovarjal v funkciji gospodarskega ministra, zdaj pa je minister za okolje, je danes sicer pojasnil širše ozadje pogovora in med drugim zatrdil, da je želel le preprečiti škodljivo delovanje za državo in oškodovanje Term Čatež.

Televizija POP TV je v sredo objavila posnetek pogovora Vizjaka in Petana iz leta 2007, v katerem Vizjak Petanu med drugim ponuja dogovor o upravljanju Term Čatež, v katerih sta bila med lastniki glavna tabora Petanovih družb in državnih podjetij, ter dogovor glede umika lastnih delnic Term Čatež. Glede slednjega je Vizjak menil, da posla ni smiselno izpeljati, saj bi finančno obremenil družbo, s kupnino in tudi s plačilom davka. Vizjak Petanu med drugim ponuja tudi dobrohotnost države pri prevzemanju Term Olimia in na drugi strani svari pred tem, da bi na sodišču izpodbijali sklepe skupščine Term Čatež, pri tem pa omenja, da bodo že našli sodnika, na katerega lahko pritisnejo.

Jelinčič: "Pogovor med Vizjakom in Petanom je bil posnet v neskladju z zakonodajo"

Predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je ob objavljenih posnetkih pogovora dejal, da ne ve, kdo in s kakšnim razlogom je vsa leta hranil posnetke. Ti so bili po njegovih besedah posneti v neskladju z zakonodajo. Kot je še dodal, stranke SNS omenjena "zadeva ne zanima".

Prav tako Jelinčič ni prepričan, da gre pri Vizjakovi izjavi glede sodstva za nakazane pritiske na sodstvo. Že obstoj posnetkov pa kaže na to, da so bili ti posneti v neskladju z obstoječo zakonodajo, meni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Obala1 |  04 .11. 2021 ob  20: 21
No će smo glih pošteni to naši politiki delajo od samega začetka In se do zdaj ni zgodilo nic …oni kao preprecijo izcrpavanje dolocenega podjetja In to seveda lepo crpajo sebi v zep …problem je pri folku ki taksno pocetje jemlje kot nekaj normalnega namesto, da bi taksne politike In tajkune dali TAKOJ v zapor ( ali kot na Kitajskem kjer jim sodijo ker na stadionu z metkom v celo ) …e potem bi bilo malo već reda vendar do takrat ne bo nic ( policija kao preiskuje In cez par tednov bodo vsi ze pozabili ) ….ovce
kokodek |  04 .11. 2021 ob  19: 04
naj začnejo intenzivno preiskovati trenutne goljufije in kraje!!!! že 30let preiskujejo zadeve za nazaj, zgodi pa se samo to, da država propada in mi z njo. Ena in ista peščica pa lepo krade in bogati!!!!!
Martin Kacur |  04 .11. 2021 ob  18: 43
Naj ga stisnejo za jajca, da pove vse , tudi o pajdaših, ki stojijo za njim. On je bil samo izvrševalec.
Istriano |  04 .11. 2021 ob  17: 32
Let, leti, leti Vizjak!