S POMOČJO GOSENIČARJA TUDI Z INVALIDSKIM VOZIČKOM V MUZEJ, KNJIŽNICO IN NA OBČINO: Predstavitev posebnega goseničarja za invalide

Koper

V sredo, 9. junija, je v Pokrajinskem muzeju Koper potekala predstavitev invalidskega goseničarja. Prikazali so njegovo uporabo na stopnicah, ob tem pa sta si dva invalida s pomočjo le-tega ogledala muzej.

Med prisotnimi so bili koprski župan Aleš Bržan, predstojnik za družbene dejavnosti Timotej Pirjevec, direktor Pokrajinskega muzeja Koper Luka Juri in direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper David Runco.

Posebej prirejen goseničar, s katerim je moč po stopnicah in različnih pregradah prevažati ljudi na invalidskem vozičku, je pomembna pridobitev, s katero bo odslej končno mogoče obiskati vse javno dostopne prostore Pokrajinskega muzeja Koper, Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in prostore občinske uprave.

Goseničarja poganja elektro motor na baterijo, upravlja pa ga usposobljeni operater. 

Za njegovo uporabo se bo sicer potrebno najaviti najmanj 48 ur pred načrtovanim obiskom, tako da bo lahko ustanova zagotovila operaterja invalidskega pripomočka.

Prednost goseničarja pred drugimi rešitvami, ki invalidom omogočajo večjo dostopnost, je velika fleksibilnost uporabe, saj ga je mogoče zlahka prestaviti na različne lokacije, poleg tega pa tudi ne potrebuje posebne namestitve ali fiksne vgradnje v prostor, kar je posebej prijazno do nepremične kulturne dediščine.

Obiskovalca je po muzeju vodila kustosinja Brigita Jenko.