S POLICIJSKO PATRULJO PO POTEH PREBEŽNIKOV: Domačini v vasi Črnotiče v strahu, "vlamljajo, prenočijo, pustijo razdejanje" (VIDEO)

Koper

Na območju Policijske uprave (PU) Koper so s prebežniki najbolj obremenjeni kraji Rakitovec, Podgorje in Sočerga ter okoliške vasi. Z eno izmed policijskih patrulj smo se včeraj odpravili na obmejna območja s Hrvaško, kjer zadnje tedne poteka poostren nadzor. Naša pot se je začela v Podgorju. Sicer pa policijske patrulje krožijo, izvajajo zasede in se odzivajo na obvestila, ko kdo kje opazi nezakonite migrante.

"Imamo določene točke, kjer se policisti zadržujejo malo več časa, potem se premaknejo na druge točke, pač tam, kjer je zaznati največ nedovoljenih vstopov," nam je pojasnila Alenka Rudež Nabergoj, vodja izmene Policijske postaje za izravnalne ukrepe PU Koper.

Prav v trenutku ko smo s policijsko patruljo krožili, so dobili obvestilo, da se v bližini nahaja manjša skupina prebežnikov. Druga patrulja jih je tudi uspešno prijela. Najverjetneje je šlo za del večje skupine prebežnikov, ki so jo policisti iskali že ponoči, a se je razkropila. Le za nekaj minut pa smo zamudili še eno obravnavo manjše skupine v vasi Črnotiče.

Darjo Furlan

Domačini se soočajo s težavami

Darjo Furlan, domačin iz vasi Črnotiče, ki je omenjeno skupino tudi sam videl, nam je pojasnil, da je šlo za pet prebežnikov iz Afganistana. "Vprašali so za vodo in za pot za Italijo. Je pa res takoj prišla policijska patrulja." V njegovi vasi so prebežniki tako rekoč stalni gostje. Pokazal nam je tudi fotografije več skupin, ki so jih v preteklih mesecih videli ali prijeli na tem območju. 

Ob tem dodaja, da ima na svojem vikendu veliko težav s prebežniki"Večinoma se tukaj dogaja v nočnih urah, dobesedno vlamljajo, prenočijo in pustijo razdejanje."

Koprski policisti so do 1. oktobra letos obravnavali 7.203 osebe, ki so nedovoljeno prestopile kopensko mejo s Hrvaško. V enakem obdobju lani je bilo število za 9,5 odstotka višje – torej 8.337. Letos prevladujejo državljani Afganistana, sledijo jim državljani Turčije, Pakistana, Konga in Irana.

S policijsko patruljo smo se odpravili še na eno od točk, kjer pogosto najdejo prebežnike. Tam so v preteklosti prijeli večje skupine, tudi do 40 jih je bilo v skupini. Številčnost skupin se razlikuje, še pove vodja izmene na PP za izravnalne ukrepe. Večinoma gre za mlade moške, so pa med njimi tudi družine.

"Občasno opravljamo tudi kontrolo vlakov in avtobusov in tudi takrat zaznavamo nedovoljene vstope. Imamo pa tudi migrante, ki so že podali namero za mednarodno zaščito v Republiki Sloveniji in jo potem izrazijo naknadno še enkrat," pojasnjuje Alenka Rudež Nabergoj. 

In teh, ki vstopajo s pomočjo javnega prevoza, je vedno več – predvsem na območju Ilirske Bistrice. Bistveno se je povečal tudi delež izraženih namer za mednarodno zaščito – zanjo zaprosijo praktično vsi obravnavani tujci, so še pojasnili na PU Koper. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pjero Panin |  08 .10. 2023 ob  17: 37
Na Lampeduso se je naselilo 15.000 Africanov ki bi radi sli v Evropo....Nemcijo,Anglijo,Francijo.
Ma kje bos delal brez dokumentov in stalnega prebivalisca?
Kje bos dobu denar?
Al jih bo kdo izkoriscal na crno al bodo preprodajali na ulicah.
Ma se Evropejec pride tezko do stanovanja kavoli en Afganistanec brez sluzbe in dokumentov
hribi |  08 .10. 2023 ob  10: 55
11
Ta zgodba z migranti je posledica politike EU, ki je v ospredje postavljala multi-kulti, strpnost,... V naši politiki to najbolj podpira Levica in razne civilne iniciative, ki se hranijo v poslu z migranti
Kako to rešiti? Enostavno! Če se greš resnica politike in hočeš to rešiti so rešitve znane. Se kdo spomne, kako se je čuvala YU meja? Z vojaki. Ali policijo. Ki so imeli pooblastilo, da učinkovito preprečijo ilegalne prehode mej. Torej v moderno poženščni politiki kjer lepe besedami, načrti, akcijski plani zadeve ne delujejo je potrebno spremeniti politiko do ilegalnih migracij. Če se seveda želi ustaviti to norijo.
manemebasat |  07 .10. 2023 ob  13: 18
A mislis, da ce bi volili koga drugega bi bilo kaj drugace?
ManofSteel |  07 .10. 2023 ob  11: 05
15
Kaj je luvahad, kaj se pritožujete? Saj to ste volili! Želim vam vse najhujše tisto kar vas lahko doleti pod to drhaljo. Saj drhal hodi z roko v roki, marne.
vseved |  06 .10. 2023 ob  14: 20
50
Vso to golazen poslat h Golobu in Ursuli domov.
manemebasat |  06 .10. 2023 ob  14: 14
66
Ko se bo to nehalo in jih bo tukaj legalno en kup, se bo sele zacelo sranje. Ti tipi se ne morejo in nocejo asimilirati. Jezika se ne bodo naucili in bodo samo zahtevali in zahtevali. Ah in imeli bomo tudi muslimanske praznike. Cez enih dvajset let pa bodo morale zenske v Evropi nositi burke.