S PETKOM NOVO SPROŠČANJE NA HRVAŠKEM: Spremembe tudi pri vstopu v državo!

Svet

Hrvaški štab civilne zaščite je danes napovedal, da bodo na Hrvaškem s petkom nekoliko zrahljali ukrepe za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Med drugim bodo omogočili vstop v državo brez negativnega testa na okužbo z novim koronavirusom otrokom do 12. leta starosti. Obratovanje gostinskih lokalov bodo podaljšali do 23. ure.

"Otroci do 12. leta starosti od petka za vstop na Hrvaško ne bodo potrebovali negativnega testa na novi koronavirus oziroma jim ne bo treba v samoizolacijo, če potujejo v spremstvu staršev ali skrbnikov, ki imajo negativen PCR ali antigenski test oziroma potrdilo, da so cepljeni proti covidu-19 ali da so covid preboleli," je povedal hrvaški notranji minister Davor Božinović na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite v Zagrebu.

Zaenkrat negativnega testa za vstop na Hrvaško ne potrebujejo otroci do sedmega leta starosti.

Na Hrvaškem bodo s petkom ukinili tudi omejitve o dovoljenem številu potnikov v javnem prevozu. Doslej je veljala omejitev števila na največ 40 odstotkov zmogljivosti vozil za javni prevoz potnikov. Na teh bo sicer še naprej obvezna uporaba obraznih mask.

Število ljudi, ki se lahko udeležijo javnih dogodkov, bodo zvišali s 25 na 100. Gostincem, ki strežejo hrano, bodo s petkom ob strogih ukrepih dovolili postrežbo tudi v zaprtih delih lokalov in ne samo na terasah. Vsi gostinski lokali bodo lahko obratovali do 23. ure, prav tako pekarne. Prodaja alkoholnih pijač bo prepovedana med 23. in 6. uro.

Na zasebnih zabavah in pogrebih ne bo več omejitve števila ljudi. Poročne zabave so še zmeraj prepovedane, a z izjemo. Kot je pojasnil Božinović, bo mogoče dobiti dovoljenje za poročno zabavo z največ 120 povabljenimi, ki jo bo treba prijaviti pristojnemu štabu civilne zaščite najmanj pet dni pred dogodkom.

Udeležili se je bodo lahko samo tisti, ki so pred več kot 14 dnevi prejeli drugi odmerek cepiva proti covidu-19 ali so bili cepljeni s cepivom, za katerega zadostuje en odmerek. Udeležili se je bodo lahko tudi tisti, ki so preboleli covid-19 ali imajo negativen test na novi koronavirus, ki ni starejši kot 48 ur, je povedal Božinović.

Število udeležencev na kulturnih in umetniških prireditvah kot tudi na verskih dogodkih bo odvisno od velikosti prostora, in sicer najmanj štiri kvadratne metre na obiskovalca. Vsi javni dogodki bodo lahko potekali do 23. ure.

Znova se bodo lahko odprle plesne šole in otroške igralnice, dovoljeni bodo treningi športnikov v zaprtih prostorih.

Božinović je zatrdil, da so se odločili za rahljanje ukrepov nekaj dni pred potekom veljavnosti obstoječih ukrepov na pobudo gostincev, za katere je konec tedna pomemben čas za obratovanje. Zavrnil je ugibanja, da gre pravzaprav za politično odločitev pred drugim krogom lokalnih volitev 30. maja. Danes predstavljeni ukrepi bodo veljali do 15. junija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija