S.P. ZA RAZISKOVALNO DELO: Klakočar Zupančič ostro nad Jakliča, ta meni, da je deloval skladno z zakonom

Slovenija

Ustavni sodnik Klemen Jaklič naj bi bil v času opravljanja funkcije kar pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič bo zadevo predala Komisiji za preprečevanje korupcije. Medtem se je odzval tudi Jaklič, ki je zatrdil, da mu zakon o ustavnem sodišču dopušča dejavnosti, ki jih je opravljal kot samostojni podjetnik.

Ustavni sodnik Klemen Jaklič je bil v času opravljanja funkcije pet let tudi popoldanski samostojni podjetnik, čeprav je ustavnim sodnikom prepovedana pridobitna dejavnost, danes piše tednik Mladina. Jaklič je bil za ustavnega sodnika izvoljen spomladi 2017, decembra istega leta pa je odprl s.p., ki ga je zaprl pred dvema tednoma, 2. aprila letos. 

Ob tem dodaja, da zakon o ustavnem sodišču določa, da so ustavni sodniki poleg zaposlitve na ustavnem sodišču lahko 20-odstotno dopolnilno zaposleni za dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca. "Za to potrebujejo soglasje predsednika ustavnega sodišča, ki ga ima v tem mandatu šest sodnic in sodnikov, med njimi pa Jakliča ne najdemo," navaja tednik.

Ob tem se tedniku postavlja vprašanje, ali bi morala Jakliču sodniška funkcija prenehati, saj zakon o ustavnem sodišču v 16. členu določa, da mora ustavni sodnik najpozneje v treh mesecih od dneva izvolitve prenehati z opravljanjem pridobitne dejavnosti, če tega ne stori, pa mu preneha funkcija sodnika ustavnega sodišča.

Predsednica Državnega zbora Urška Klakočar Zupančič ob tem meni, da gre v primeru, če je bil Jaklič sočasno ob opravljanju funkcije ustavnega sodnika še samostojni podjetnik, "za hudo nezdružljivost" in hudo kršitev. Zadevo bo predala Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK), da se o njej izreče. 

Medtem se je na obtožbe odzval tudi Jaklič, ki je za Planet TV je povedal, da je kot samostojni podjetnik opravljal raziskovalno delo in da za to ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča. "Zakon o ustavnem sodišču je jasen in izrecen. Ustavni sodnik ne sme opravljati pridobitne dejavnosti, razen dejavnosti visokošolskega učitelja, znanstvenega delavca ali visokošolskega sodelavca. Ta določba je v zakonu o ustavnem sodišču drugačna kot v vseh ostalih zakonih," je zatrdil Jaklič in ob tem dodal, da je kot samostojni podjetnik opravljal izključno dejavnosti, ki mu jih dovoljuje zakon ter da ni potreboval soglasja predsednika ustavnega sodišča Mateja Accetta, saj zakon po njegovih navedbah soglasje zahteva le v primeru, da je ustavni sodnik zaposlen v dopolnilnem delovnem razmerju.

Po Jakličevih trditvah je z dejavnostmi samostojnega podjetnika prenehal, ker mu je to povzročalo stroške.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Silvana63 |  20 .04. 2024 ob  20: 43
Totalno neprimerno!! Še dobro da popoldan ni bil odvetnik!