S kolesi na praznik praznik terana in pršuta

V sklopu Praznika terana in pršuta v Dutovljah tudi letos prirejajo rekreativno kolesarjenje. Udeleženci bodo na 25-kilometrski ne pretirano zahtevni trasi po gozdnih in makadamskih poteh danes spoznavali osrčje Krasa. V nedeljo, ko se bo dutovski praznik tudi zaključil, pa vabijo pohodnike na 10-kilometrski pohod, ki je primeren tudi za družine.

Že 43. izvedba Praznika terana in pršuta se je začela že minulo nedeljo z razglasitvijo letošnje kraljice terana, osrednje dogajanje pa se bo zvrstilo ta konec tedna. Vzporedno s samim praznikom, ki predstavlja odmevno promocijo Krasa, sežanski zavod za šport, turizem in prosti čas danes pripravlja tudi organizirano rekreativno kolesarjenje "S kolesom na teran in pršut".

Organizatorji letos napovedujejo novo traso v dolžini 25 kilometrov, ki je krožno speljana v osrčju Krasa po gozdnih in makadamskih poteh. Proga ni pretirano zahtevna, zato je z gorskimi kolesi primerna za vse kolesarje. Med samo potjo bo na dveh okrepčevalnicah poskrbljeno za osvežitev udeležencev. Prijavnina znaša 15 evrov, organizatorji pa zaradi omejenega števila mest priporočajo predprijavo na spletni strani www.kraskimaraton.com.

V nedeljo pa sežanski zavod skupaj s Športnim društvom Brinj Povir pripravlja tudi 10-kilometrski pohod "H nogam na teran in pršut". Tudi pohodniška trasa ni pretirano zahtevna in je zato primerna za vso družino. Startnina v tem primeru znaša 10 evrov, tudi za pohod pa svetujejo predprijavo. Organizatorji ponujajo tudi poseben paket za tiste, ki bi se želeli udeležiti obeh prireditev, za kar bodo odšteli 20 evrov.

V okviru praznika terana in pršuta bo sicer ves konec tedna potekale predstavitve lokalnih vin in kulinaričnih dobrot, vrhunec pa bo praznik dosegel z nedeljsko povorko kmečkih vozov.