S ČEZMEJNIM PROJEKTOM DO UČINKOVITEJŠEGA UPRAVLJANJA ZAVAROVANIH OBMOČIJ: Izvajal se bo tudi v Škocjanskem zatoku

Koper

Partnerji v čezmejnem projektu Eco-smart, med katerimi je tudi ZRS Koper, želijo sodelovati pri soustvarjanju sistema spremljanja stanja, ki bi lokalnim oblastem in upravljalcem zavarovanih območij omogočal učinkovitejše prilagajanje upravljanja območja prihajajočim podnebnim spremembam.

(foto: Facebook/Naravni rezervat Škocjanski zatok)

V ta namen bodo projektni partnerji na medregijski ravni med drugim tudi pilotno ocenili ekonomsko izvedljivost ukrepov za zaščito biotske pestrosti na pilotnih območjih omrežja Natura 2000, med katerimi je tudi naravni rezervat Škocjanski zatok pri Kopru, in sicer preko aplikacije modelov ekonomskega ovrednotenja ekosistemskih storitev, so ob današnji predstavitvi projekta, ki je potekala prek spleta, zapisali v Znanstveno-raziskovalnem središču (ZRS) Koper.

V okviru projekta Eco-smart, ki se izvaja v sklopu Programa sodelovanja INTERREG V-A Italija-Slovenija 2014-2020, bodo tako analizirali ranljivost na podnebne spremembe za vsa izbrana območja omrežja Natura 2000 in oblikovali načrte prilagajanja na podnebne spremembe za tri pilotna področja, katerih izvedljivost se bo utemeljila na osnovi modelov plačila za ekosistemske storitve.

(foto: Liliana Vižintin/ZRS Koper)

Obenem bo potekalo osveščanje o pomenu ekosistemskih storitev, razširili pa bodo tudi usklajene postopke analize le teh, ki bodo uporabni pri oblikovanju načrtov ohranjanja biotske pestrosti na območjih Nature 2000.

Vodilni partner projekta je sicer Direkcija za turizem italijanske dežele Benečija (Veneto), med slovenskimi partnerji pa je poleg ZRS Koper še Regionalni razvojni center Koper. Projekt bo trajal do 31. marca 2022. Celotna vrednost projekta znaša dobrih 782.000 evrov, od tega sofinanciranje Evropskega sklada za regionalni razvoj znaša skoraj 540.000 evrov, so še navedli v ZRS Koper.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija