S 1. SEPTEMBROM NIŽJI DDV NA ENERGENTE: Takšen je ocenjen prihranek za gospodinjstva

Slovenija

Vlada je na današnji seji sprejela odločitev o znižanju davka na dodano vrednost (DDV) na energente za vse uporabnike, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za finance Klemen Boštjančič. Znižana 9,5-odstotna davčna stopnja bo veljala za čas kurilne sezone, od 1. septembra do 31. maja prihodnje leto.

Vlada predlaga znižanje DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter za daljinsko ogrevanje.

Nižji DDV na elektriko in zemeljski plin dopolnjuje že sprejeti ukrep regulacije cen teh energentov. Pri lesu za kurjavo in daljinskem ogrevanju pa je nižji DDV prvi ukrep, s katerim vlada naslavlja energetsko draginjo, je spomnil Boštjančič.

Nižjega DDV zaradi evropske direktive ni mogoče uvesti za kurilno olje, vlada pa ima omejene možnosti tudi pri lesni biomasi, kjer ne more regulirati cen. "Nadejamo se, da se znižanje tu ne bo prelilo v višje marže trgovcev," je dejal.

V naslednjih korakih pa bo vlada naslovila še regulacijo cen kurilnega olja in daljinskega ogrevanja, je še napovedal minister.

Zaradi nižjega davka se bo v državni proračun steklo okoli 130 milijonov evrov manj sredstev, in sicer okoli 40 milijonov letos in 90 milijonov evrov v prihodnjem letu. Učinek za gospodinjstva pa bo tekom kurilne sezone predvidoma od nekaj sto evrov do več kot tisoč evrov, je povedal Boštjančič.

Napovedal je tudi, da bo vlada "zelo verjetno" pripravila rebalans proračuna za letošnje leto. "Nobena skrivnost ni, da bosta tako odhodkovna kot prihodkovna stran bosta precej drugačni od tistih v sprejetem proračunu," je dejal. Rebalans bo pripravljen v okviru sprejemanja proračunov za leti 2023 in 2024, vsebinski pogovori o teh pa bodo stekli po 20. avgustu, je še pojasnil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija