RUSKO SODIŠČE ODREDILO DVOMESEČNI PRIPOR OSUMLJENCEM NAPADA V MOSKVI: Grozi jim dosmrtna kazen (VIDEO)

Kronika

Rusko sodišče je v nedeljo četverici osumljencev za petkov smrtonosni strelski napad v koncertni dvorani v predmestju Moskve odredilo dvomesečni pripor z možnostjo podaljšanja. Vsi štirje so obtoženi terorizma in jim grozi dosmrtna zaporna kazen. Sodišče je sporočilo, da sta dva obtoženca priznala krivdo.

Osumljenci so bili med sojenjem videti huje poškodovani. Imeli so zatečene obraze z več modricami. Enega od njih so na sodišče pripeljali na invalidskem vozičku v tanki bolniški halji. Po poročanju medijev naj bi mu manjkalo eno oko, med sojenjem pa naj bi tudi izgubil zavest. Drugi osumljenec je imel povito uho, domnevno zato, ker so mu ga med aretacijo delno odrezali.

V javnost so pricurljali tudi posnetki brutalnih zaslišanj. Pri vsaj enem od osumljencev naj bi med zasliševanjem uporabili elektrošok.

Število žrtev petkovega napada je v nedeljo naraslo na 137, ranjenih je 180. Kot je sporočil ruski preiskovalni odbor, so doslej identificirali 62 žrtev napada.

Ruski predsednik Vladimir Putin je obljubil kaznovanje odgovornih za napad in ga kljub temu da je odgovornost prevzela skrajna skupina Islamska država, povezal z Ukrajino. V Kijevu odgovornost za napad zavračajo.

Po navedbah ruskih preiskovalcev je več zamaskiranih napadalcev v petek zvečer vdrlo v dvorano Crocus v severnem moskovskem predmestju Krasnogorsk tik pred začetkom rock koncerta in začelo streljati. Napadalci naj bi uporabili avtomatsko orožje, odvrgli zažigalno bombo in zanetili požar, ob tem pa se je porušil del strehe objekta, v katerem naj bi bilo v času napada več kot 6000 ljudi.

Ruske oblasti so v soboto sporočile, da so aretirali 11 ljudi, med njimi štiri domnevne napadalce. Ob tem naj bi zasegle avtomatsko orožje, uporabljeno med napadom. Osumljenci so imeli po navedbah ruske zvezne varnostne službe FSB stike v Ukrajini in so nameravali tja pobegniti.

Oblasti so četverico tujcev pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino. Vsaj eden od njih je državljan Tadžikistana. V luči tega je Putin v nedeljo opravil telefonski pogovor s predsednikom Tadžikistana Emomalijem Rahmonom, v katerem je slednji opozoril, da "teroristi nimajo državljanstva".

Predsednika sta se tudi dogovorila, da bosta okrepila sodelovanje v boju proti terorizmu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija