RUSKO CEPIVO PRIHAJA NA HRVAŠKO: Bi se tudi vi cepili z njim? (ANKETA)

Svet

Za rusko cepivo Sputnik V je kot kaže vedno več zanimanja z različnih strani Evrope. Kot smo poročali, se je z ruskim cepivom že cepil madžarski premier Viktor Orban, veliko zanimanja za cepivo pa je tudi med Čehi. Zainteresirana pa je tudi Hrvaška, ki je potrdila interes za nakup ruskega cepiva v skladu s predpisi Evropske unije in zakoni Republike Hrvaške. Informacijo je v torek zvečer na družbenih omrežjih objavilo rusko veleposlaništvo na Hrvaškem. Medtem se Italijani množično odpravljajo v državico San Marino, kjer se lahko cepijo s tem istim cepivom. 

Včeraj, 2. marca, je potekal telefonski pogovor med veleposlanikom Rusije na Hrvaškem Andrejem Nestrenkom in hrvaškim ministrom za zdravje Vilijem Berošem. Potrjeno je, da je Hrvaška zainteresirana za nakup potrebne količine cepiva Sputnik V iz Rusije, so zapisali na Facebooku.

Sogovornika sta se strinjala, da je treba to vprašanje nujno rešiti, sploh zaradi dejstva, da je na Hrvaškem še vedno prisoten določen odstotek okužb, pa tudi ker so odkriti novi sevi novega koronavirusa, ki še niso preučeni in lahko resno ogrozijo zdravje prebivalcev.

2 ožujka 2021. je održan telefonski razgovor veleposlanika Rusije u Hrvatskoj Andreja Nesterenka i ministra zdravlja...

Objavil/a Veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj dne Torek, 02. marec 2021

Ogromno povpraševanja po ruskem cepivu tudi v Italiji

Italijani se v velikem številu odpravljajo v državico San Marino, da bi se lahko tam cepili proti covidu-19 z ruskim cepivom Sputnik V. V tej žepni državici s 33.000 prebivalci so sicer izrazili pripravljenost za pomoč okoliškim italijanskim pokrajinam pri cepljenju, a le tistih Italijanov, ki so zaposleni pri njih.

"S ponosom bomo pomagali italijanskim pokrajinam. A najprej bo treba skleniti ustrezne protokole in dvostranske dogovore," je opozoril zdravstveni minister San Marina Roberto Ciavatta.

V tej državi na vzhodnem delu Apeninskega polotoka v bližini Riminija so Sputnik V začeli uporabljati minulo nedeljo. V petek so prejeli prvo pošiljko 7500 odmerkov tega ruskega cepiva, potem ko niso dobili zadostnega števila cepiva iz EU, ki jim je bilo obljubljeno. Doslej so sicer dobili 11.700 odmerkov cepiva proizvajalcev Pfizer in BioNTtec, navaja avstrijska tiskovna agencija APA.

Kljub omejitvam, ki so jih postavili v San Marinu, so se na njih z željo po cepljenju obrnili številni prebivalci italijanske dežele Emilija-Romanja, s katero mejijo. Želje prihajajo celo iz švicarskega kantona Ticino, navaja italijanski časnik Il Messaggero.

Medtem se za uporabo Sputnika V tudi v Italiji glasno zavzemata tudi nekdanji premier in vodja stranke Naprej Italija Silvio Berlusconi ter vodja skrajno desne Lige Matteo Salvini, čeprav to cepivo še ni dobilo odobritve Evropske agencije za zdravila (Ema). A ker cepiv, ki imajo odobritev, ni dovolj, rusko cepivo pa se je v praksi že izkazalo za učinkovito, postaja vse bolj zaželeno. V EU sta ga že začeli uporabljati Madžarska in danes Slovaška.

Kakšno pa je vaše mnenje o cepivu Sputnik V? Bi se odločili za cepljenje z njim, v kolikor bi imeli to možnost? Odgovorite v naši anketi (če se vam ne prikaže, pritisnite 'x').

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija