RUSIJA OBSOJA AMERIŠKO DOBAVO STRELIVA UKRAJINI: Šlo naj bi za kaznivo dejanje in indikator nečlovečnosti

Svet

Združene države Amerike so ob napovedi novega paketa vojaške pomoči v vrednosti 175 milijonov dolarjev (163 milijonov evrov) za Ukrajino sporočile, da bodo v okviru tega paketa prvič dobavile tankovsko strelivo z osiromašenim uranom. Moskva je to potezo ostro obsodila in namestnik ruskega zunanjega ministra je označil dobavo takega streliva kot kaznivo dejanje.

Tovrstno strelivo z osiromašenim uranom bo predstavljalo novost v vojaški pomoči ZDA Ukrajini. Ameriške tanke M1 Abrams, ki jih bodo dobavili v naslednjih mesecih, bodo opremili s tem 120-milimetrskim strelivom, poroča BBC.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je ta sveženj vojaške pomoči predstavil med dvodnevnim obiskom v Kijevu. Rusija je ameriški načrt obsodila in ga označila za 'indikator nečlovečnosti'.

"Jasno je, da se je Washington pripravljen boriti ne le do zadnjega Ukrajinca, ampak tudi uničiti cele generacije," je zapisalo rusko veleposlaništvo v Washingtonu na družbenem omrežju Telegram. Dodali so, da se Američani "povsem zavedajo posledic".

"Eksplozije takšnega streliva povzročijo nastanek premikajočega se radioaktivnega oblaka," so zapisali. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva, Maria Zakharova, je bila prav tako ostro kritična do odločitve in opozorila na porast rakavih obolenj na območjih, kjer so v preteklosti uporabljali strelivo z osiromašenim uranom.

Namestnik ruskega zunanjega ministra, Sergei Ryabkov, pa je ocenil, da je ameriška dobava orožja z osiromašenim uranom Ukrajini 'kaznivo dejanje'.

Osiromašeni uran je material, ki nastaja v procesu bogatitve urana za pridobivanje jedrske energije. V trdni obliki je rahlo radioaktiven in se uporablja za utrjevanje nabojev. Strelivo z osiromašenim uranom je povezano z zdravstvenimi težavami, kot so rak in nekatere prirojene napake.

Znanstveni odbor Združenih narodov za učinke sevanja (angl. United Nations Scientific Committee on the Effects of Atomic Radiation, kratica UNSCEAR) je sicer ugotovil, da izpostavljenost osiromašenemu uranu ni povzročila pomembne škode, Mednarodna agencija za atomsko energijo (angl. International Atomic Energy Agency, kratica IAEA) pa pravi, da lahko obstaja tveganje za posameznike, ki rokujejo z drobci nabojev, poroča BBC.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija