Rusija bo v vesolje znova poslala žensko

Potovanja

Rusija bo prihodnje leto v vesolje poslala tudi kozmonavtko, prvo v zadnjih dveh desetletjih, so sporočili v sredo v ruskem centru za urjenje kozmonavtov. V vesolje bo odpotovala 36-letna Jelena Serova, s tem pa bo Rusija obeležila 50. obletnico prvega poleta ženske v vesolje, je povedal Aleksej Temerov iz ruskega Zvezdnega mesta.

Kot prva ženska v vesolju se je 16. junija 1963 v zgodovino zapisala sovjetska kozmonavtka Valentina Tereškova. Sovjetska kozmonavtka Svetlana Savickaja pa je bila prva ženska, ki je izvedla vesoljski sprehod.

A potem ko so v ZDA postale astronavtke že povsem običajne in redne potnice v vesolje, so v Rusiji trend obrnili. Zadnja ženska, ki je poletela v vesolje, je bila od zgodnjih 80. let prejšnjega stoletja Jelena Kondakova, ki je med letoma 1994 in 1995 preživela pet mesecev na zdaj že upokojeni ruski vesoljski postaji Mir. Leta 1997 je v vesolje poletela tudi z ameriškim raketoplanom.

Kot je zdaj sporočil Temerov, predstavnik ruskega centra za urjenje kozmonavtov, ruskega Zvezdnega mesta, bo v vesolje poletela tudi Serova. Odpotovala bo na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS), kjer bo preživela šest mesecev. Njeno delo ne bo odstopalo od običajnega za kozmonavte in astronavte na krovu postaje. Prav tako ni predvideno, da bi imela kak izhod iz postaje oziroma t.i. vesoljski sprehod, je še povedal Temerov.

Na urjenju za kozmonavtko je sicer še ena ženska - 28-letna Ana Kikina, je še povedal. Programu se je pridružila v lanskem naboru, ko so izbrali osem prihodnjih kozmonavtov.

Sorodne vsebine:

Zaradi meteorita poškodovanih 1000 ljudi

Asteriod bo preletel Zemljo

Iran načrtuje izstrelitev opice v vesolje

Deli novico: