RUSI Z NAPREDNEJŠIM OROŽJEM: Svoje vojaške sile bodo opremili z zmogljivimi laserji za sestrelitev

Svet

Ruske oblasti so danes sporočile, da bodo svoje vojaške sile v kratkem opremile z zmogljivimi laserji za sestrelitev brezpilotnih in lahkih letal. Tovrstni laserji naj bi postopoma nadomestili raketne sisteme za zračno obrambo, ki so bistveno dražji, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Naši fiziki so razvili močnejše laserske sisteme, ki omogočajo sežiganje različnih tarč, in jih pripravljajo za množično proizvodnjo," je danes po navedbah ruske tiskovne agencije Tass dejal namestnik predsednika ruske vlade Jurij Borisov.

Novo lasersko orožje naj bi imelo domet pet kilometrov. Med testiranji, ki so potekala v torek, je novemu laserskemu orožju v manj kot petih sekundah uspelo sežgati brezpilotni letalnik.

"Sedaj se počasi uvaja v oborožene sile, prvi prototipi pa so že v uporabi," je še dodal Borisov. Informacij ruskih oblasti zaenkrat še ni bilo mogoče preveriti. Laser naj bi sicer postopoma nadomestil raketne sisteme za zračno obrambo, ki so bistveno dražji.

Borisov je pohvalil tudi že obstoječe rusko lasersko orožje Peresvet z dosegom 1500 kilometrov, ki sicer ne more sestreliti brezpilotnih letal, lahko pa "oslepi" in tako onesposobi sovražnikove satelitske in izvidniške sisteme, še navaja dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija