RUSI PRIJELI AMERIŠKEGA NOVINARJA: Osumljen je vohunjenja (FOTO)

Svet

V Rusiji so zaradi suma vohunjenja pridržali novinarja ameriškega časopisa Wall Street Journal Evana Gershkovicha, so danes ob sklicevanju na varnostno službo FSB poročali ruski državni mediji. Ameriški državljan je osumljen vohunjenja za vlado v Washingtonu in okrožno sodišče v Moskvi je zanj odredilo dvomesečni pripor.

Evan Gershkovich

Ruska varnostna služba FSB je v izjavi navedla, da je Gershkovich "po navodilih ameriške strani zbiral informacije, ki so predmet državne skrivnosti", in sicer o dejavnosti enega od podjetij ruske vojaške industrije.

"FSB je ustavila nezakonite dejavnosti ameriškega državljana Gershkovicha Evana, dopisnika moskovskega biroja ameriškega časnika The Wall Street Journal, akreditiranega pri ruskem zunanjem ministrstvu, osumljenega vohunjenja v interesu ameriške vlade," so zapisali v izjavi, ki jo povzemajo ruske tiskovne agencije.

Gershkovicha naj bi aretirali v Jekaterinburgu v osrednjem delu države in zoper njega uvedli kazenski postopek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kasneje je moskovsko okrožno sodišče zanj odredilo pripor "za obdobje enega meseca in 29 dni, to je do 29. maja 2023", poroča francoska tiskovna agencija AFP in dodaja, da je v Rusiji za vohunjenje zagrožena kazen do 20 let zapora.

Novinarjev primer naj bi bil zaradi "pomembnih informacij, ki jih vsebuje" označen za "strogo zaupen", na svoji spletni strani navaja ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na ruske organe pregona.

Po besedah tiskovne predstavnice ruskega zunanjega ministrstva Marije Zaharove in tiskovnega predstavnika Kremlja Dmitrija Peskova so Gershkovicha "ujeli na delu". Peskov je ob tem posvaril pred morebitnimi povračilnimi ukrepi ZDA proti ruskim novinarjem. "Upamo, da se to ne bo zgodilo in se tudi ne sme zgoditi," je dejal.

Organizacija Novinarji brez meja (RSF) je medtem izrazila zaskrbljenost zaradi novinarjevega prijetja, ki je po njihovem prepričanju videti kot maščevanje, in pojasnila, da je Gershkovich "preiskoval vojaško podjetje Wagner - skupino plačancev, ki ima pomembno vlogo v ruski kampanji v Ukrajini", navaja AFP.

31-letni Gershkovich, ki se je pred sodiščem izrekel za nedolžnega, sicer govori rusko. Njegovi starši živijo v ZDA, vendar so po rodu iz nekdanje Sovjetske zveze. Po navedbah AFP je novinar, preden se je pridružil Wall Street Journalu, delal kot dopisnik za AFP v Moskvi. Pred tem je poročal tudi za spletni časnik Moscow Times z novicami v angleškem jeziku.

Wall Street Journal je v odzivu na prijetje novinarja sporočil, da je "zelo zaskrbljen" za njegovo varnost, in zahteval njegovo takojšnjo izpustitev. Ob tem je odločno zavrnil obtožbe FSB proti njemu, poroča britanski BBC.

To sicer ni edini primer, da je Rusija pridržala ameriškega državljana zaradi suma vohunjenja. Ruske oblasti so decembra 2018 aretirale in vohunjenja obtožile nekdanjega marinca Paula Whelana.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je v začetku meseca v pogovoru z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom ob robu zasedanja zunanjih ministrov skupine G20 v New Delhiju pozval k izpustiti Whelana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija