RUSI PREPOVEDUJEJO IZVOZ ŽIT IN SLADKORJA: Tako bo vsaj do poletja

Svet

Ruski premier Mihail Mišustin je v ponedeljek podpisal odloke, s katerimi je začasno prepovedan izvoz žit v države članice Evrazijske ekonomske unije (EAEU) ter izvoz sladkorja v tretje države, poroča ruska tiskovna agencija Tass. Prepoved izvoza žit velja do 30. junija, sladkorja pa do 31. avgusta.

Pri izvozu žit sicer veljajo določene izjeme, tako sta denimo še naprej dovoljena humanitarna pomoč ter mednarodni tranzit. Z odločitvijo o prepovedi izvoza želi ruska vlada zaščititi domači trg hrane v luči zunanjih omejitev, izjavo povzema Tass.

Mediji so poročali, da ruske zaloge žit presegajo potrebe države. Prepoved izvoza naj bi preprečil njihovo prehitro odtekanje v tujino, pri čemer so članice EAEU, ki z Rusijo tvorijo brezcarinsko trgovinsko območje, po oceni Moskve že imele priložnost kupiti zadostne količine.

Japonsko dodaja sankcije

Japonska je medtem podaljšala seznam izdelkov in tehnologij, ki jih je prepovedano izvažati v Rusijo. Gre za del sankcij proti tej državi zaradi njenega vojaškega vpada v Ukrajino. Na seznamu je bilo doslej 57 točk, po novem jih je okoli 300, poroča Tass. Med drugim je v Rusijo iz Japonske prepovedano izvažati polprevodnike, opremo za zagotavljanje pomorske in zračne varnosti ter telekomunikacijsko opremo. Prepoved bo začela veljati konec tedna.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija